Sam Laidlow táplálkozási terve az Ironman Világbajnoságon

Sport táplálékkiegészítőket készítünk élsportolók számára. Termékeink minősége ismét bebizonyosodott, ezúttal a világ legnagyobb állóképességi sportjának színpadán, az Ironman világbajnokságon.

A csodálatos második helyezésig vitte el zászlónkat, sportolónk Sam Laidlow, akinek karrierjét évek óta lelkesen támogatjuk, mert mindig is hittünk a benne rejlő elképesztő lehetőségekben.

Sam Laidlow 23 évesen érte el karrierje eddigi legnagyobb sikerét. Október 8-án a hawaii Konában megrendezett Ironman világbajnokságon másodikként ért célba. Sikerében kulcsszerepet játszottak táplálékkiegészítőink, amelyek biztosították, az energiát a nyolc órás versenyhez.

Ironman energiaszükséglet

Az Ironman a világ egyik legkeményebb sporteseménye. Ezt az energiafogyasztás is alátámasztja. A versenyzők átlagosan körülbelül 8000 kcal-t égetnek el. Körülbelül 2000 kcal az a mennyiség amit a rajt előtt fel lehet halmozni a szervezetben, a többit a verseny során kell bevinni.

Az emberi szervezet óránként akár 120 g szénhidrátot is képes felszívni, ami 480 kcal-t jelent. Nyolc óra alatt tehát egy sportoló szervezete valamivel kevesebb, mint 4000 kcal felvételére képes. Ez azt jelenti, hogy a sportoló kalóriadeficitben fejezi be a versenyt, ezért nagyon fontos, hogy az elfogyasztott termékek a legjobb minőségűek legyenek, és lehetővé tegyék a szervezet számára, hogy maximalizálja a felszívódást, és ennek következtében a lehető legnagyobb mértékben feltöltse a glikogénraktárakat.

Egy olyan kimerítő kihívásnál, mint az Ironman, a táplálkozási stratégiának a helyén kell lennie. Sam Laidlow táplálkozási stratégiáját már jóval a verseny előtt gondosan kidolgozta, amit a verseny alatt profi sportolóhoz illően követett.

Hatéves pályafutása során Sam Laidlow megtanulta, hogy a siker összefügg a táplálkozás minőségével. Ez ismét beigazolódott az idei Ironman-bajnokságon Konán, ahol a Nduranz termékekkel biztosította magának a második helyet..

A verseny előtt

Sam Laidlow már napokkal a verseny előtt gondoskodott a megfelelő táplálkozásról, feltöltötte szénhidrátokkal a glikogénraktárait. Felkészülten érkezett, vagyis a verseny napján a glikogénraktárai tele voltak.

Ennek ellenére 15 perccel a rajt előtt elfogyasztott 1 Nrgy Unit gélt.

Miért is?

Körülbelül 15 percbe telik, mire az energiagél hatását érezni lehet. Mivel úszás közben nem lehet energiát fogyasztani, Sam a szárazföldön gondoskodott róla. Amikor beugrott a vízbe, az energiagél elkezdett hatni, és Sam egyszerre kezdte kiüríteni és feltölteni az energiaraktárait.

Sam már napokkal a verseny előtt feltöltötte magát szénhidráttal, így a glikogénraktárai a rajt előtt tele voltak. Ennek ellenére 15 perccel a verseny előtt elfogyasztott egy Nrgy Unit gélt, hogy már  verseny kezdetén lelassítsa a glikogénraktárak felhasználását

Úszás

Teljes táv: 3.86 km

A versenyszám ideje: 00:48:16

Összes bevitt energia:

  • 1 x Nrgy Unit Gel (miután kijött a vízből)

Nrgy Unit óránként: 2

Összes Nrgy Unit: 2

Az úszás a verseny legtrükkösebb része táplálkozásilag, mivel az energiabevitel lehetetlen.

Ezért Sam közvetlenül az úszás előtt és után gondoskodott róla. Az Nrgy Unit gélt közvetlenül a vízből való kijövetel után fogyasztotta el, mielőtt felszállt volna a kerékpárra. Így pótolta az úszás során elégetett kalóriák egy részét, miközben energiával látta el a szervezetét a verseny következő számára a kerékpározásra.

Úszás közben lehetetlen pótolni az energiát. Sam 15 perccel előtte elfogyasztott egy Nrgy Unit gélt, majd közvetlenül utána még egy Nrgy Unit gélt, ami óránként két Nrgy Unitot jelent.

Kerékpár

Teljes táv: 180.2 km

A versenyszám ideje: 4:04:36

Összes bevitt energia:

  • 2 x Nrgy Unit Drink 90
  • 5 x Nrgy Unit Drink
  • 3 x Nrgy Unit Gel

Nrgy Unit óránként: 3

Összes Nrgy Units: 12

Óránként:

A kerékpározás az Ironman leghosszabb versenyszáma, ennek következtében az energiafelhasználás is a legnagyobb.

A kerékpározás során Sam a szénhidrátot folyékony és gél formában pótolta.

A kerékpározás első felében a legtöbb energiát folyékony formában fogyasztotta. Az Nrgy Unit Drink 90 két Nrgy egységet biztosított, és további egy Nrgy Unit-ot adott hozzá egy Nrgy Unit Gel.

A második felében az Nrgy Unit Drink 90-et Nrgy Unit Drink váltotta fel, és maradt óránként egy Nrgy Unit Gel.

Ez a táplálkozási stratégia nagyon sikeres volt. Sam a kerékpározás legjobb idejét érte el, és ezzel a futást az első helyen kezdte.

A kerékpározás alatt Sam óránként három Nrgy Unit-ot fogyasztott Nrgy Unit Drink 90, Nrgy Unit Drink és Nrgy Unit Gels formájában

Futás

Teljes táv: 42.2 km

A versenyszám ideje: 2:44:40

Összes bevitt energia: 

  • 4 x Nrgy Unit Gel (every 35 minutes)

Nrgy Units óránként: 2

Összes Nrgy Units: 4

Az Ironman utolsó vesenyszáma a futás. Ez az a szakasz, ahol megnyerheted vagy elveszítheted a versenyt.

Sam sajnos elvesztette. Legerősebb versenyszáma a kerékpározás, így a világ egyik legjobb futójának, a norvég Gustav Idennek kellett átengednie a versenyt.

A norvégok híresek arról, hogy nagyon jól futnak, így Sam tudta, hogy van elvesztheti az első helyet. Ennek ellenére nem változtatott a táplálkozási stratégiáján.

Minden 35 percben elfogyasztott egy Nrgy Unit Gélt, ami 45 gramm szénhidrátot biztosított a szervezetének. Így sikerült az utolsó kilométereken is magasan tartania a tempót, és feltartóztatnia a mögötte folyamatosan közeledő norvég Kristian Blummenfeltet.

A futás alatt Sam óránként két Nrgy Unit Gelt fogyasztott. Így elég energiát tudott megőrizni ahhoz, hogy a második helyen fejezze be a versenyt.

Összefoglalás

Sam Laidlow bebizonyította, hogy a megfelelő táplálkozási stratégia a siker kulcsa. Nyolc óra alatt körülbelül 8000 kcal-t égetett el, amit a verseny során a lehető leghatékonyabban kellett pótolnia.

Sam összesen 3240 kcal-t, azaz 18 Nrgy egységet fogyasztott..

Mint fentebb említettük, körülbelül 2000 kcal tárolódik a szervezetben, ami azt jelenti, hogy Sam körülbelül 3000 kcal kalóriadeficittel fejezte be a versenyt.

A hiány egy részét a Regen regenerációs itallal pótolta, amely segített neki feltölteni az energiaraktárait és helyreállítani a sérült izmokat. Így sokkal hamarabb készen állt az újabb sport kihívásokra.

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár15.400 Ft
- 7.301 Ft
3 vélemény