A regeneráció 3 pillére
Az edzés utáni regeneráció létfontosságú. A táplálkozással összefüggésben ennek három alappilléréről beszélünk.
 • A glikogénraktárak újratöltése, amihez szénhidrátokra van szükség.
 • Az izomszövet regenerációja, amelyhez fehérje szükséges
 • A szervezet hidratálása, amelyhez ásványi anyagokra vagyis elektrolitokra van szükség.

Ebben a blogban leírjuk, hogy miért olyan fontos az edzés utáni regeneráció, hogyan a leghatékonyabb, és hogy szerintünk mik a legjobb lehetőségek.

Mit foglal magába az edzés utáni regeneráció?

Az edzés utáni regeneráció két nagyon fontos szempontra osztható.

Az első szempont a test lehűléséhez kapcsolódik a testmozgás után, a sportmasszázshoz és az elegendő pihenéshez vagy alváshoz.

A második szempont, amelyet ebben a blogban tárgyalunk, a megfelelő tápanyagbevitel a leghatékonyabb regenerációs időszakban, azaz az edzést követő körülbelül 30 percen belül.

Regen
first endurance ultragen cappuccinofirst endurance ultragen recovery
Akciós ár23.900 Ft tól
Nincs még vélemény

Az edzés utáni regeneráció magában foglalja mind a masszázst, mind a pihenést, valamint a szükséges tápanyagok megfelelő bevitelét.

Miért fontos az edzés utáni regeneráció?

Bár az edzés utáni regeneráció fontosságának oka nagyon egyszerűnek és intuitívnak tűnik, meglepő, hogy milyen sok sportoló rendszeresen figyelmen kívül hagyja az edzésnek ezt a kritikus aspektusát. Vagy nem eléggé tájékozottak, vagy alábecsülik a jelentőségét.

Az edzés utáni nem megfelelő vagy nem hatékony regenerációnak számos negatív következménye van.

 • A szervezetednek nem lesz energiája, ami számos problémát okoz, elsősorban gyenge edzésteljesítményt, a motiváció csökkenését a jövőbeli edzésekhez, valamint az immunrendszer gyengülését, ami sérülésekhez és betegségekhez vezet.
 • Az izmok nem kapják meg a megfelelő tápanyagokat ahhoz, hogy az edzés után sikeresen gyógyuljanak, nagyobbak és erősebbek legyenek.
 • Ha nem állítjuk helyre az elektrolitok megfelelő egyensúlyát a szervezetében, az az összes testfunkciót negatívan befolyásolja.

Röviden, megfelelő regeneráció nélkül nem fog fejlődni a sportteljesítményed, és az egészséged is veszélybe kerülhet.

Megfelelő regeneráció nélkül kockára teszed az egészséged és a fejlődésed.

Milyen az optimális regeneráció?

Közvetlenül edzés után a legérzékenyebb a szervezet a tápanyaghiányra. Ha kihagyod ezt a pillanatot, az úgynevezett regenerálódási időszakot, a felépülés jelentősen gyengébb lesz és kevésbé hatékony.

A testednek megfelelő makro- és mikrotápanyag-bevitelre van szüksége edzés után

 • A szénhidrátok nélkülözhetetlenek, mivel pótolják az edzés során elhasznált glikogénraktárakat. Ha ezt nem teszed meg, a szervezetednek egyszerűen nem lesz elég energiája az összes szükséges folyamat elvégzéséhez, beleértve az izomnövekedést is.
 • A fehérjék azok az építőelemek, amelyeket a szervezet a gyógyuláshoz és az izomépítéshez használ. Még ha elegendő energiával is rendelkezel, fehérje nélkül a szervezet nem lesz képes izomtömeget építeni és újjáépíteni.
 • Az ásványi anyagok vagy elektrolitok biztosítják, hogy a szervezet minden funkciója megfelelően működjön. Amikor sportolsz, izzadsz, és az izzadsággal elektrolitokat veszítesz. Ezért fontos, hogy edzés után megfelelő ásványi anyagokat fogyasszunk.

Az optimális regeneráció érdekében a szénhidrátok, fehérjék és elektrolitok megfelelő kombinációját kell fogyasztani a regenerációs időszakban, azaz az edzést követő 30 percen belül.

Az edzést követő 30 percen belül szénhidrátot, fehérjét és elektrolitokat kell fogyasztani.

A regeneráció három alappillére: szénhidrát, fehérje és eelektrolitok.

Ha egy dologra emlékszel ebből a blogból, akkor emlékezz a regeneráció három alappillérére, vagyis arra a három tápanyagra, amelyek az edzés utáni regeneráció alapvető részét alkotják. Még ha nem is az optimális kombinációban fogyasztod el őket, bevitelük a szervezetébe nagy előrelépést jelent.

Szénhidrátok

Annak ellenére, hogy számos táplálkozási szakember és sporttanácsadó igyekszik segíteni a sportolóknak, hogy megértsék a szénhidrátbevitel fontosságát az egészségük és a sportteljesítményük javulásának szempontjából, sokan még mindig kerülik ezt az alapvető fontosságú makrotápanyagot.

Ennek oka érthető. Egyszerűen fogalmazva: cukor. Az a felfogás, hogy a cukor káros, olyan mélyen gyökerezik az emberek fejében, hogy nehéz megszabadulni tőle, és még az élsportolók körében is megtalálható, akik számára az egészséges test a mindennapi kenyér (ami ironikus módon szintén lényegében cukor).

Azt kell megérteni, hogy a cukor energiát jelent a szervezet számára. Ha túl kevés az energia, egyszerűen nem tud működni, és ennek következtében minden funkciója károsodik. Ha azonban túl sok az energia, akkor elkezdi elraktározni szűkösebb időkre - más szóval zsírrá alakítja át.

Az edzés utáni regenerációs időszakban a szénhidrátbevitel különösen fontos, mivel feltölti a szervezet glikogén raktárait (a szervezetben lévő cukor raktárak), amelyek a szervezet elsődleges energia forrását jelentik, és amelyek az edzés során kimerültek.

A kutatások azt mutatják, hogy a glikogénraktárak edzés utáni feltöltésének leghatékonyabb módja a glükóz (maltodextrin) és a fruktóz kombinációja 1:0,8 arányban. Ez mindkét szénhidrát transzportert kihasználja, növelve a felszívódás sebességét.

Fehérjék

Míg a sportolók általában kerülik a szénhidrátokat de azt mindig is tudták, hogy edzés után fehérjét kell fogyasztani. Bár ez igaz, érdekes megjegyezni, hogy az edzés utáni fehérjebevitel valójában kevésbé fontos, mint a szénhidrátbevitel.

Ennek oka egyszerű. Edzés közben a szervezet gyorsan kimeríti a szénhidrát- vagy glikogén raktárait, és sürgősen új szénhidrát forrásra van szüksége, hogy feltöltse ezeket a raktárakat. Másrészt a szervezet edzés közben ritkábban alakítja át a fehérjét energiává, ami azt jelenti, hogy a korábban elfogyasztott fehérje is hasznos lehet az izmok helyreállításához.

Mégis, a szénhidrátok és a fehérjék kombinációja a legbiztosabb módja annak, hogy biztosítsd az edzés utáni optimális regenerációt, és biztosítsd a szervezet számára az összes szükséges makrotápanyagot.

A kérdés csak az, hogy melyik fehérjét fogyasszuk, és hogy van-e különbség köztük.

Amikor egy adott fehérjeforrás alkalmasságáról beszélünk, elsősorban annak aminosav-összetételére összpontosítunk. Két élelmiszer fehérjetartalma lehet ugyanannyi gramm, de ez nem utal az aminosav-összetételükre. Optimális esetben az élelmiszereknek tartalmazniuk kell az összes esszenciális aminosavat.

Az aminosav profilban a nem állati eredetű fehérjeforrások kevésbé hatékonyak, mivel a legtöbbjük nem tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat.

Ezzel szemben a tejsavó kiváló fehérjeforrás, amely a teljes aminosavspektrumot tartalmazza. A tejsavóval az a probléma, hogy a laktózérzékenyek számára problémát okozhat. Ebben az esetben a legjobb választás a tejsavó izolátum, amely nem vagy csak elhanyagolható mennyiségű laktózt tartalmaz.

Elektrolitok

Talán hallottad már valahol, hogy a túl sok víz fogyasztása káros lehet az egészségedre. Ez szinte ellentmondásosan hangzik, hiszen a probléma az, hogy nem iszunk elég vizet. De ez igaz.

Ez különösen igaz az állóképességi sportolókra, akik sporttevékenységük során nagy mennyiségű testnedvet veszítenek, amit sürgősen pótolni kell. Ha csak vízzel csinálod, gyorsan problémákba ütközhetsz.

A test egy rendkívül kifinomult gépezet, amelynek megfelelő működéséhez számos biológiailag és kémiailag kifinomult folyamatra van szüksége. Sok, ha nem is mindegyik folyamat függ az elektrolitoktól.

Az elektrolitok olyan ásványi anyagok, amelyek folyadékkal (például a testünkben lévő vérrel) érintkezve elektromos töltést kapnak, és elektrolitokká válnak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a testben közlekedjenek, és jeleket továbbítsanak a test egyik részéből a másikba. Ha azt hitted, hogy az agyától a lábujjáig terjedő parancs egyszerűen az elméje erejével jut el, akkor most köszönetet mondhatsz az elektrolitoknak, amelyek a testedben keringenek, és gondoskodnak arról, hogy testednek minden része megfelelően informált és összehangolt legyen.

Az igazság az, hogy elektrolitok nélkül a szervezet egyszerűen nem lenne képes működni, és a rendszer teljesen összeomlana. Igen, az elektrolitok valóban ilyen fontosak.

Természetesen ez nem ok a pánikra. A szervezet nem fogja csak úgy elveszíteni az összes elektrolitját, mert tisztában van azzal, hogy mennyire fontosak. Ugyanakkor a szervezet sem képes varázslatos módon elektrolitokat előállítani, így ha a szervezet zavartalan működését biztosítani akarod, folyamatosan pótolnod kell őket.

Regen
first endurance ultragen cappuccinofirst endurance ultragen recovery
Akciós ár23.900 Ft tól
Nincs még vélemény
 

A regeneráció három pillére a szénhidrátok, a fehérjék és az ásványi anyagok.

Milyen lehetőségek vannak az edzés utáni regenerációra?

Most már világos számodra, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét és ásványi anyagokat a lehető leghamarabb el kell fogyasztani edzés után. Természetesen felmerül a kérdés, hogy ezt hogyan lehet a legmegfelelőbben megtenni.

Sokan előítéletesek a táplálékkiegészítőkkel szemben, és a "valódi" élelmiszerekre esküsznek. Az előítéleteket félretéve, mi is a minél változatosabb táplálékbevitel mellett vagyunk, és ha lehetséges a megfelelő tápanyagokhoz táplálékkiegészítő használata nélkül hozzájutni, akkor ez minden bizonnyal kiváló, ha nem egyszerűen a legjobb megoldás.

Miért innál regenerációs italt, ha edzés után ehetsz steaket és krumplit? Az egyszerű válasz az, hogy a korlátozott felépülési idő miatt elég nehéz és/vagy nem praktikus időben elfogyasztani egy ilyen ételt. A kissé kevésbé egyszerű válasz az, hogy sokkal nehezebb elérni az optimális makrotápanyag-arányt a steak és a burgonya esetében.

Aztán ott vannak az elektrolitok. Ezeket az élelmiszerekből is be lehet szerezni, de őszintén szólva, ha így akarod fenntartani az egyensúlyukat, akkor a legjobb, ha nem veszel tudomást a létezésükről, és egyszerűen megelégszel azzal, hogy csak néhány elektrolitot veszel magadhoz.

Úgy tűnhet, hogy  arról próbálunk meggyőzni, hogy az edzés után nem lehet táplálékkal regenerálódni, és hogy feltétlenül szüksége van étrend-kiegészítőre. Ez bizonyos mértékig igaz. Legalábbis ami a személyes tapasztalatainkat és az előnyök és hátrányok logikus mérlegelését illeti.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy valóban szükség van a kiegészítőkre. Ha más ételekkel, például egy banánnal, egy cukros itallal, egy szelet kenyérrel és egy joghurttal valóban biztosítani tudod a megfelelő regenerációt, és jól érzed magad, akkor ez lehet a legjobb megoldás a számodra.

Ha azonban azt tapasztalod, hogy edzés után fáradt, az izmaid fájnak, úgy érzed, hogy a motivációd csökken, gyakran sérült esetleg beteg vegy, akkor ez valószínűleg az edzés utáni nem megfelelő regeneráció miatt van.

A regeneráció élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel is lehetséges.

Milyen étrend-kiegészítőket ajánlunk?

Itt nincs értelme hablatyolni. Igaz, hogy sok regenerációs ital van a piacon, és nálunk is széles a választék, de őszinte véleményünk szerint az Nduranz Regen a legjobb, amit a piac kínál.

Miért?

Mert tartalmazza:

 • aszénhidrátok optimális arányát a glikogénraktárak edzés utáni feltöltéséhezi,
 • a legtisztább fehérjeforrást 90%-os tejsavó izolátum formájában,
 • olyan elektrolit aránnnyal renelkezik, amely a lehető legközelebb áll ahhoz, amit az izzadással elveszítesz.

Röviden, a Regen regenerációs ital mindent tartalmaz, amire az edzés utáni optimális regenerálódáshoz szükséged van. Ráadásul tíz nagyszerű ízben kapható, és természetes összetevőkön alapul.

Regen optimális regeneráció

A Regen véleményünk szerint a legjobb regenerációs ital a piacon.

 

Érdekelnek más edzés utáni/regenerációs kiegészítők is?

Érdekelnek más edzés utáni/regenerációs kiegészítők?

Olyan időket élünk, amikor bőséges a választék. Ez a regenerációs kiegészítőkre is igaz.

Regenerációs ital Ultragen

Ez a First Endurance prémium kategóriás terméke, amely a termékei minőségéről híres First Endurance cég kedvenc itala, amelynek számos sportoló híve.

Előnyei:

 • Prémium összetevők
 • Változatos  fehérje összetétel
 • Jól bevált

Hátrányai:

 • Magas ár
 • Egyfajta szénhidrát

Regenerácós ital Rego Rapid Recovery

A jól ismert SiS regenerációs itala különösen alkalmas azoknak, akik nem fogyasztanak tejtermékeket.

Előnyei:

 • Növényi eredetű fehérje
 • Jó elektrolit összetétel
 • Maltodextrin és fruktóz

Hátrányai:

 • Nem tartalmazza azbösszes eszenciális aminosavat

Regenerációs ital Regen Lite

Az Nduranz megalkotta a regenerációs italt azokra az időkre, amikor nem kívánod a szénhidrátot. Mivel a szénhidrátok a regeneráció egyik alappillérek közé tartoznak, hasznossága csak különleges esetekben alkalmazható.

Előnyei

 • Szénhidrátmentes
 • A legtisztább fehérjeforrás
 • Optimális ásványi anyag összetétel

Hátrányai:

 • Nem tartalmaz szénhidátokat

A piac a regenerációs italok széles választékát kínálja.

Regeneráció

Minél megerőltetőbb az edzés, annál nagyobb szükség van a megfelelő regenerációra.

Az edzés utáni regeneráció három pillérén alapul. Ezek a szénhidrátok a glikogénraktárak feltöltésére, a fehérjék az izomszövetek újjáépítésére, és az ásványi anyagok amelyek a szervezet rehidratálására szolgálnak.

A szükséges tápanyagokat az ételekből is be lehet vinni, de egyszerűbb és praktikusabb a táplálékkiegészítőkkel megoldani.

A regenerációs ablak az edzés vége utáni 30 perc. Ha nem használod ki ezt az időszakot, a regeneráció nem lesz olyan sikeres.

A megfelelő regeneráció megvédi a testedet a sérülésektől és a betegségektől, és biztosítja, hogy rendszeresen, hosszabb ideig és keményebben edzhess.

Ezért javasoljuk, hogy tartsd tiszteletben a regeneráció három pillérét, és fordítsd a megfelelő figyelmet az edzés utáni regenerációra. Mert nagyon igaz, hogy az edzés az előző napi regenerációval kezdődik.

További olvasnivaló:

A Regen regenerációs ital története

Mire van szükség edzés után?

Regen
first endurance ultragen cappuccinofirst endurance ultragen recovery
Akciós ár23.900 Ft tól
Nincs még vélemény

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény