Hány kalóriát égetnek el a profi kerékpárosok a versenyeken?

A kerékpározás energiaigényes sport, amely megköveteli, a folyamatos energiapótlást. Csak jól megtervezett táplálkozással lehet sikeresen teljesíteni a sokszor több órán vagy napon át tartó kihívásait..

A profi kerékpárosok külön kategóriába tartoznak, ha az energiafogyasztásról van szó. Hosszabbak és keményebbek a versenyek, mint amilyenhez mi, szabadidős kerékpárosok szoktunk, és mindenekelőtt sokkal nagyobb a sebesség. Mindez egyértelműen tükröződik az elégetett kalóriákban.

Energiafelhasználás a Tour de France-on

 A kerékpárosok egyértelműen a leghosszabb versenyeken fogyasztják a legtöbb kalóriát. Minél hosszabb a verseny, annál magasabb az elfogyasztott energia mennyisége..

A Tour de France 21 szakaszból áll, amelyek alapvetően 3 kategóriába sorolhatók.. A sík szakaszok a legkönnyebbek, a dombos szakaszok egy kicsit nehezebbek, míg a hegyi szakaszok a legnehezebbek, ezek a versenyzőket a végsőkig próbára teszik. A szakaszok nehézségétől függően a kerékpáros napi energiafelhasználása is változik.

 

A kerékpárosok egy sík szakaszon átlagosan 4000 kcal-t fogyasztanak  tehát.a legszerényebbek a felhasznált kalóriák szempontjából. Ez a szám természetesen némileg változik, a szakasz hosszától, a szintkülönbségtől és a széltől függően, amely még egy könnyű szakaszt is pokolian nehézzé tehet.  

A nehézségi skálán a sík szakaszokat a dombos szakaszok követik. Ezek jelentősen eltérnek egymástól. Egyes szakaszok alig érdemlik meg a dombos nevet, szinte sík szakasznak minősülnek, míg mások már-már hegyi szakasznak számítanak.

Ennek következtében a kalóriafogyasztás a dombos szakaszokon is jelentősen változik. A legkönnyebb szakaszokon ez 4000 kcal körül van, míg a legnehezebb szakaszok akár 6000 kcal fogyasztására is kényszeríthetik a versenyzőket.

Aztán ott vannak a hegyi szakaszok. A nézők számára messze a legérdekesebbek, másrészt viszont a versenyzők számára messze a legmegerőltetőbbek. A király szakaszok rendszeresen mintegy 4500 méter szintet tartalmaznak, ami rengeteg energiát követel. Ez körülbelül 7000 kcal-t jelent.

Egy átlagos 80 kg-os szabadidős kerékpáros 800-900 kcal-t fogyaszt egy óra alatt

A kerékpársport legnagyobb versenyén a versenyzők átlagosan 5000 kcal-t fogyasztanak szakaszonként. Ha ezt a számot megszorozzuk a szakaszok számával, az eredmény 105 000 kilokalória a három hét alatt.

Összehasonlításképpen, egy átlagember napi 2500 -3000 kcal-t fogyaszt. A kerékpárosok az átlagos napi energiafogyasztás kétszeresét fogyasztják el mindössze öt óra alatt, ami általában egy szakasz hossza.

Valószínűleg magától értetődő, hogy a kerékpárosoknak folyamatosan pótolniuk kell a verseny során felhasznált energiát. Ennek számos formája létezik - mint az energia gélek,energia szeletek és energia-hidratáló italok..  

Energiafelhasználás az egynapos klasszikusokon

Az egynapos klasszikusok energiaigénye hasonló a többnapos versenyek legnehezebb hegyi szakaszaihoz.

Van azonban néhány különbség a klasszikusok és a többnapos versenyek hegyi szakaszai között. Az egynapos klasszikusok sokkal hosszabbak, mindegyik jóval több mint 200 kilométer hosszú. A terep is más. Sok (különösen a tavaszi) klasszikus versenyt  macskaköves szakaszokkal rendeznek, amelyeken sokkal nehezebb és energiaigényesebb tekerni.

A kerékpárosok arckifejezése, a célba érkezéskor, is elárulja, hogy a klasszikusok hatalmas energiát követelnek.

Mennyi energiát használnak valójában a kerékpárosok?

Az öt legnagyobb egynapos versenyen - az úgynevezett klasszikusokon - a kerékpárosok átlagosan 6000 kcal-t fogyasztanak.

A versenyek útvonalai jelentősen eltérnek egymástól. Különböznek a távban a szintkülönbségben, vagy az út minőségében. De a legtöbbször a különbségek kiegyenlítik egymást, és a végső összes elégetett kalória eléggé hasonló.

Az energiafelhasználás azonban jelentősen eltérhet a körülmények hatására.

2021-ben 16 év után ismét esőben rendezték meg a Párizs-Roubaix-t. Ennek eredményeképpen a pálya sárfürdővé változott, ami még több energiára kényszerítette a versenyzőket. A versenyzők átlagosan 7145 kcal-t fogyasztottak, ami 1000 kcal-val több mint 2019-ben.

Hány kalóriát fogyasztanak a kerékpárosok egy verseny alatt?

A kerékpárosok már a verseny előtt feltöltik az energiatartalékaikat, de ezek önmagukban nyilvánvalóan nem elegendőek ahhoz, hogy a test energiaigényét az elejétől a végéig 100%-ban kielégítsék. A verseny során folyamatosan pótolniuk kell a tartalékaikat, és gondoskodniuk kell arról, hogy ne fogyjon el az energiájuk.

A kerékpárosok 400-500 kcal-t visznek be óránként a verseny során. Ez elsőre egyszerűnek tűnhet, de az igazság az, hogy sok versenyzőnek keményen meg kell dolgoznia, hogy tartsa az előírt étkezési tervet.

Nrgy Unit Gel citrusAz Nrgy Unit Gel 45 g szénhidrátot tartalmaz és 180 kcal-t biztosít.

Egy kerékpárosnak óránként egy-két energia gélt (88 kcal) és egy energiaszeletet (178 kcal) kell elfogyasztania. Ezenkívül legalább fél liter izotóniás italtra (177 kcal) is szüksége van.

A fenti számokat összeadva gyorsan kiderül, hogy a kerékpárosok több kalóriát használnak el egy verseny során, mint amennyit be tudnak vinni. Ezért kulcsfontosságú a verseny előtt a lehető legjobban feltölteni az energiatartalékokat, de még így is, a célba érkezéskor már szinte teljesen kimerülnek.

Az egyik legfontosabb hogy a szakaszok után is szakaszok után is pótolják a szükséges energiát és szükséges anyagokat, hogy a szervezetük regenerálódni tudjon. Csak így lehetséges, hogy sikeresen teljesítik a Tour de France mind a huszonegy szakaszát.

Egyéb érdekes olvasnivaló

A legfontosabb táplálékkiegészítők kerékpárosok számára

 

 

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény