Miért érdemes kipróbálni a cyclocross-t?

Jó szórakozás, jó készségfejlesztő és edzésben tart

A technológia fejlődésével, amely már régóta óriási hatással van a kerékpározás világára, az őszi-téli “pihenés” a legtöbb kerékpáros számára a múlté. Már szinte minden kerékpárosnak van görgője, de más módon is meg lehet tartani a kondíciót és a motivációt az őszi téli hónapokban.

A cyclocross-nak nagy hagyománya van, de  csak az utóbbi néhány szezonban vált igazán népszerűvé. Ez elsősorban annak a sok profi versenyzőnek köszönhető, mint Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tom Pidcock és nem utolsósorban Vas Kata Blanka, akik a szezon nagy részében uralják az országúti versenyeket, és a téli cyclocross versenyeket is.

A cyclocross egész évben fitten tart.

De tévedés azt gondolni, hogy a cyclocross csak a profiknak való. Bárki nevezhet a helyi versenyekre, és hatékonyan fejlesztheti a kondícióját és ideális felkészülés a következő szezonra is.

Nézzük tehát, miért érdemes  a cyclocross mellett dönteni.

 

Izgalmas és szórakoztató

A cyclocross arról szól, hogy jól érzed magad, meg adott esetben a sárról. Kicsit talán furcsa lehet  egy “országúti” kerékpárral egy órán át a sárban tekerni, de ettől csak még érdekesebb lesz a dolog. Országszerte rendeznek versenyeket, de persze  saját magunknak is kijelölhetünk egy pályát gyakorlás, edzés céljából.

A rövid pályák a nézőknek is sokkal érdekesebbek. Nem úgy mint az országúti versenyeken ahol legtöbbször csak elsuhan a mezőny. A cyclocross-nál körönként akár több helyről is láthatod a versenyzőket. Így több lehetőség van a szurkolásra is.

Ellentétben a hosszú országúti edzésekkel, a cyclocross edzéseken és versenyeken nem kell órákig fagyoskodni a nyeregben és az időjárás sem annyira meghatározó. A másik nagy előnye, hogy szórakoztató és tele van kihívásokkal. Ha egyedül mész edzeni akkor sem fogsz unatkozni.

 

Télen is edzésben tart

A cyclocross egy nagy intenzitású sport, így nagyon jó edzés, és mivel a versenyek általában nem hosszabbak egy óránál, elég könnyű felkészülni rá, Ha el szeretnéd kezdeni, több beltéri edzéstervet találhatsz a Zwift és a TrainerRoad oldalon, de ha csak beépítesz pár rövid intervallt  az edzésedbe, (HIIT training) az is elég lehet. Ha végig tekerted a nyarat, akkor valószimüleg nem fog gondot okozni egy óra bringázás, így valójában nincs szükség különösebb edzésre ahhoz, hogy befejezz egy versenyt. De számíthatsz rá hogy lesznek intenzív szakaszok és talám futni is kell majd pár métert.

A cyclocross egy teljes testet igénybe vevő edzés . Általában többször le kell szállni a kerékpárról és a vállunkra véve fel kell futni vele egy meredek emelkedőn vagy  lépcsőn, így a törzs és a felsőtest is keményen dolgozik.

Ezeket a szakaszokat érdemes külön gyakoloni (Photo: Todd Gill,)

Növeli a VO2 max-ot

Egy cyclocross verseny általában körülbelül 60 percig tart. Ellentétben az országúti versenyekkel, ahol sokszor lassú a tempó és az igazi verseny csak az utolsó néhány kilométeren kezdődik, egy cyclocross versenyen az első métertől kezdve nagy az intenzitás.

A cyclocross a kerékpársport egyik legintenzívebb szakágának számít. A versenyzők színte folyamatosan a maximumhoz kózel teljesítenek, és csak körönként néhányszor tudnak néhány másodpercet szusszanni. Ennek eredményeképpen a pulzusszám a verseny teljes időtartama alatt nagyon magas, és az oxigénfelvétel közel maximális szintet ér el.

A fejlődés éppen ennek hatására történik, amikor a test terhelés alatt áll. Az egyórás versenyzés, amely során a szervezet nagy stressznek van kitéve, többek között pozitív hatással van a VO2 max-on történő magas teljesítmény elérésére való képesség növekedésére. A szervezet hozzászokik  az új helyzethez, és egyre jobban teljesít ezen a magas intenzitáson is.

A cyclocross számos intervallum terhelésből áll, amely hatékony és széles körben használt módszer a VO2 max növelésére.

A cyclocross versenypályák technikailag is nagy kihívást jelentenek, sok éles kanyarral, akadállyal és rövid lejtőkkel. Ennek eredményeképpen a tempó folyamatosan változik, ami állandó gyorsítáásokkal járó intervallterhelést eredményez. Az intervall edzés szintén kiváló módszer a VO2 max teljesítmény növelésére, a kerékpárosok rendszeresen használják a versenyekre való felkészülés során.

Tehát ahelyett, hogy télen a futópadon végeznél kemény intervall edzéseket, nevezz be egy cyclocross versenyre, hogy a tavaszi szezon előtt javítsd a kondíciódat. 

Absolute - 4Endurance
Fusion - 90 kapszula
oxygenic run and bikeOxygenic Run & Bike - 60 kapszula
 

 

A télen felszedett kilók sem jelentenek problémát 

A kerékpárosok többsége télen felszed  egy-két kilót, mivel lényegesen kevesebb kilométert tesznek meg. Ezeket aztán tavasszal érdemes leadni, mert az emelkedőkön megérzi az ember a plusz kilókat.

Ahelyett, hogy tavaszal a kilókkal harcolsz, inkább gondoskodj arról, hogy télen egyáltalán ne szedd fel őket.

A rendszeres kerékpáros edzés fenntartása, még télen is, a leghatékonyabb módja a testsúly megtartásának. Sokféleképpen tarthatod magad fitten, de a cyclocross talán a legjobb mind közül.

Hadd magyarázzuk el, miért.

Otthon görgőzni a melegben csábító ajánlat, de igazábül elég unalmas. Kevés kerékpáros gondolja úgy, hogy a négy fal között való tekerés jobb, mint a természetben való bringázás.

A cyclocross versenyek és edzések tökéletesek arra, hogy kimozdulj és tekerj néhány kilométert a friss levegőn. Mivel ezek viszonylag rövid versenyek, így nem kell órákig fagyoskodni a nyeregben. 

Talán sokan elgondolkodnak  azon, hogy nem jobb e egy “normál” tekerés, mint egy cyclocross verseny. Tény azonban, hogy rendkívül nehéz lesz elérni azt a terhelést, amit egy cyclocross versenyen, ugyanakkor sokkal rövidebb idő alatt ugyanannyi kalóriát tudsz elégetni. 

 

Fejleszti a kerékpáros technikát 

A cyclo-cross versenyzők a technikailag legprofibb kerékpárosok közé tartoznak. A versenyek a legkülönbözőbb felületeken (sár, homok, hó stb.) zajlanak, amelyek kivételes kerékpárirányítást igényelnek.

A különböző felületek különböző technikákat igényelnek. A füvön való versenyzés egészen más, mint a sárban, ami megint más, mint a homokban való versenyzés. Nem ritka, hogy egy cyclocross versenyen több különböző felületen zajlik, a versenyzőket arra kényszerítve, hogy néhány századmásodperc alatt alkalmazkodjanak a változásokhoz. Ez teszi őket a kerékpár irányítás mestereivé.

Már egy-két cyclocross edzés jelentősen javítja a terep felismerésének és a stabil pozíció megtartásának képességét

 Kovács Gyula triatlon versenyző is a cyclocross-t választja a technika javítására.

Csak egy óra

A leghosszabb cyclocross verseny 60 perces, de a legtöbb ennél rövidebb, ami azt jelenti, hogy nem veszi el az egész napodat.  Ha ehhez hozzászámítjuk hogy nem kell hozzá időben sokat edzeni, akkor a cyclocross  nagyon jó választás ha nincs sok időd edzeni.. 

A rövidebb versenyidő a versenyeket általában kísérő zord időjárás miatt is jó. Egy óra cyclocross verseny sokkal szórakoztatóbb, mint hat órán át az országúti kerékpáron szélben és esőben fegyoskodni. 

 

Javítja az ellenállóképességet

A görgőzés remek megoldás a téli napokon, de a kültéri környezetnek való csökkentett kitettségnek megvannak a maga hátrányai is. Az egyik ilyen minden bizonnyal az immunitás csökkenése, mivel a szervezet megszokja az ideális körülményeket, és nehezen szokik hozzá, hogy a kinti (barátságtalan) körülményekkel küzdjön.

A cyclocross versenyeken való részvétel javítja az ellenállóképességet, mivel a versenyeket gyakran kevésbé barátságos időjárási körülmények között rendezik. A megerősödött immunrendszer pedig azt jelenti, hogy a szezonális betegségek száma jelentősen csökken, így kevesebb edzést kell kihagyni, és könnyebb lesz fenntartani a magas szintű edzettséget.

A cyclocross erősíti az immunrendszeredet, így kevesebb edzést fogsz kihagyni.

 Köszönjük cyclocross! 

Recovery Whey Formula - 4Energy - 1500 gRecovery Whey Formula - 4Energy - 1500 g
Eredeti ár13.990 Ft Akciós ár10.990 Ft
- 3.000 Ft
Nincs még vélemény
4Endurance PRE
Eredeti ár9.990 Ft Akciós ár7.390 Ft
- 2.600 Ft
Nincs még vélemény
24x 4Energy gel TURBO - 60ml (Koffeinnel - 75mg / gél)
Eredeti ár16.618 Ft Akciós ár14.900 Ft
- 1.718 Ft
Nincs még vélemény
f

 Kapcsolódó blogok

Abszolút VO2 max

Biztosítsd a fejlődésed

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény