Interjú dr. Tim Podlogar Edzésélettan Professzorral az új izotóniás italról, és a kerékpárosok körében elterjedt számos tévhitről.

Interjú dr. Tim Podlogar Edzésélettan Professzorral az új izotóniás italról, a szlovén tudomány termékéről és a kerékpárosok körében elterjedt számos tévhitről.


Az izotóniával kapcsolatos kutatások a régmúltra nyúlnak vissza, és bár sok ezzel kapcsolatos kutatást végeznek, úgy tűnik, hogy minden újítás csak egy kozmetikázás az elázóhoz képest. Megváltozik a csomagolás, itt-ott mágikus összetevőt adnak hozzá, például kókuszvíz port vagy fahéjat. Az ízek változnak vagy a megnevezések - de az utóbbi időben a magnézium és álítolagos izomgörcs megelőző hatása volt a legkiemeltebb. Érdekes módon a nagy kínálat ellenére a legtöbb ember nem elégedett izotóniás italával, következésképpen nem használja, vagy nem megfelelő mértékben. De valójában milyennek kéne lennie, ha mondjuk a Straván te szeretnél lenni a legjobb?

Köztudott, hogy a sporttáplálkozás terén egy igazi megszállott vagyok. Tehát nem meglepő, hogy a lakásom, tele van különféle izotóniás termékekkel, kipróbálásuk után egyik sem felelt meg az igényeimnek. Vagyis inkább egyik sincs összhangban a jelenlegi tudományos eredményekkel. Már csak ezért is fontos volt, hogy segítsek az Ndure fejlesztésében - megoldani a problémámat, miközben másoknak is segítek ... "

Az állóképességi sportolók problémái

Ha olyan emberek véleményét kérdezzük, akik már túl vannak pár versenyen, nagyjából ugyan azokat a véleményeket fogjuk kapni. A kerékpárosok triatlonosok és az össze állóképességi sportoló szerint, akik hosszan és nem kevésbé intenzíven edzenek , egy izotóniás ital 3 fő problémára kell, hogy megoldást biztosítson:

1. Elégtelen energiahatékonyság
2. Izomgörcsök
3. Emésztési problémák


Hogyan lehet az, hogy a XXI. században amikor már sokkal magasabb szinten vagyunk, mint évtizedekkel ezelőtt, még mindig nem tudjuk, hogy lehetne megelőzni ezeket a problémákat? Mivel mi is tapasztaltabbak vagyunk és összehasonlítottuk a szubjektív véleményeket a kutatási eredményekkel is, így észrevettük, hogy alapvető információkat hagynak figyelmen kívül. Valójában egyetlen izotóniás termékkel sem vagyunk elégedettek. Ez az oka annak, hogy a profi csapatok a saját izotóniás keverékeiket használják. Egyik sem tartalmazza a megfelelő „üzemanyag” arányokat és nagyon kevés van, ami valójában izotóniás. Szóval egy nagy Bullshit ahogy egyik kollegánk mondaná. Egy izotóniás italtól teljesítmény javulást várunk vagy legalábbis, hogy jól érezzük magunkat tőle. 

Video 1: A fizikai teljesítmény növeléséhez a testnek csak arra van szüksége, ami valóban segíti ebben. Nincsenek titkos formulák, ahogy azt sokan gondolják. Mi határozza meg igazából a teljesítmény javulását?

Ha még nem létezik nekünk kell megteremteni

Ezek után nem volt kétséges hogy nekünk kell megcsinálni az izotóniás italunkat bármi áron. Úgy döntöttünk, hogy az Nduranz segítségével fogjuk létrehozni, ami már egy ismert márka. A márkanévnél még fontosabb a gyár, ahol készülnek a termékek. Mi angol gyár és angol alapanyagok mellett döntöttünk. Mellékesen jegyzem meg, hogy A „tengerentúli alapanyagok” matrica nem mindig azt jelenti, hogy a termék eső erdőkből származó kókusz tejet tartalmaz. Sajnos ezek általában olcsó kínai áruk, amit egy sportoló gyomra azonnal megérez. 

Még mielőtt utána néztünk volna a szakmában, már tudtuk, hogy nem a magnézium a megoldás a görcsökre - valójában alig veszítünk belőle. A görcsök 95% -ban az idegsejtek kapcsolatában bekövetkező zavarok következményei, ezért a megelőzésük legegyszerűbb módja a megfelelő izotóniás ital és energia zselé rendszeres fogyasztása. Milyen ásványi anyagokra van szükségünk edzés közben?

Nos, a minőségi összetevők összekeverése önmagában nem elég. Csak egy ember van Szlovéniában, aki jobban élvezi az italok keverését, mint mi. Dr. Tim Podlogar lelkes kerékpáros, aki nem tolerálja a BS-t, izotóniás italokat és géleket készít otthoni konyhájában. Ezenkívül edzésfiziológus és kineziológus, aki karrierje nagy részét az optimális szénhidrát-oxidáció anyagcseréjének kutatására fordította. Jól ismeri az Egyesült Királyságot, mivel „Szénhidrátok az állóképességi sportokban” témában doktorált a Birminghami Egyetemen. Meghívtuk, hogy dolgozzon velünk, és most, hogy a prototípus már elkészült és piacra került, elmondhatjuk, hogy sokat tanultunk tőle. Továbbá megosztunk veletek egy interjút, amelyben Tim elmagyarázza nektek, mi is valójában az izotóniás ital, hogyan lehet megelőzni a görcsöket, és beszélünk a kerékpárosok körében elterjedt legnagyobb tévhitekről is.

Izotóniás Italpor

1. Kép: Beszélgetőtársunk legkedvesebb időtöltése közben...

Tim, azt mondtad nemrég, ha egyszer egy lakatlan szigeten edzenél, ahol csak egy aszfaltos út vezet egy 3200 méter magas vulkánra, elősorban izotóniás italt vinnél magaddal. Miért olyan fontos az izotóniás ital?

 

A biciklit elfelejtetted. Bicikli nélkül egy jó izó csak meghosszabbítaná a túlélésemet A viccet félretéve a szénhidrátok a legfontosabb energiaszolgáltatók egy intenzív testmozgás során. Az a probléma, hogy a test szénhidrát készlete eléggé korlátozott, így előbb-utóbb kifogy belőle és akkor jön az eléhezés, szóval, ha fenn akarjuk tartani az intenzitást nincs más választásunk, minthogy rendszeresen szénhidrátot viszünk be. Nem elég akkor elkezdeni amikor már kifogyóban van, sokkal jobban járunk, ha már az elejétől kezdve figyelünk rá. Így lassíthatjuk a test saját szénhidrát tartalékéinak kifogyását. Azt is tudnunk kell, hogy a testünk nem úgy működik, mint egy autó, vagyis amig van üzemanyag addig a test funkciói tökéletesen változatlanok. Éppen ellenkezőleg a szénhidrát csökkenés jelei már korábban tapasztalhatók. Egyik fontos tényező, hogy az izmok nagyobb mértékben fáradnak, sokszor be is görcsölnek. Ez történik, ha csak az adott edzést nézzük, de gondolnunk kell a következő edzésre is. Bár az edzés hatására bekövetkezett izom mikrósérülések normálisak de ha túl sok van belőlük az rossz hatással lehet a következő edzésre És ne feledkezzünk meg a hidratációról sem – különösen egy vulkán mellett .

.


2. Video: A szénhidrátoknak (CH) óriási szerepe van az edzések során, és még inkább a versenyeken. Nincs egyetlen összetevő sem, amely annyit javítana a teljesítményen, mint a szénhidrátok. Tudtad, hogy a CH „megkóstolása” minimálisan, de érezhetően javítja a teljesítményt? Kattints ide a videó folytatásához.

Menjünk sorrendben. Mennyi az optimális szénhidrátmennyiség egy 6 órás intenzív bringázáshoz? Mennyire van szüksége egy amatőrnek egy versenyen, és mennyire egy profinak?

Minden attól függ, hogy milyen teljesítményt adunk le. Vagy egyszerűbben fogalmazva - ez attól függ, mennyire intenzív az erőkifejtés és mennyire vagyunk edzettek. A szabadidős kerékpárosok túlnyomó többségének elegendő óránként 40-60 gramm szénhidrátot fogyasztani egy ilyen túra során. A képzettebbek, vagyis azok, akik versenyeket nyernek és magas wattokat hajtanak, akkor járnak a legjobban, ha óránként 60 grammnál többet visznek be. De itt sok embernek vannak problémái, mert a szervezet nem szokott hozzá ilyen mennyiségű szénhidráthoz, vagy csak az összetétele nem megfelelő.
"Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt a Asker Jeukendrup professzor vezetésével a Birminghami Egyetem volt az első, aki megállapította, hogy két típusú cukor kombinálásával a test hatékonyabban használja fel a szénhidrátokat edzés során. Az alanyok 90 g / h szénhidrátot fogyasztottak a glükóz vagy 2:1 glükóz és fruktóz arányú keveréket, a csak glükózt fogyasztók maximális szénhidrát felhasználása 60 g / h volt, a 2:1 arányú csoport sokkal többet.  A 2: 1-es arányt véletlenszerűen használták és nincs tudományos alapja. Mindazonáltal a legtöbb ajánlásban ezt használják optimális arányként."

Tim te magad is kerékpáros vagy, ahogy már korábban elmondtad.Miért van annyi kerékpárosnak emésztési problémája? A túl intenzív ízek miatt, a rossz minőségű szénhidrátoktól vagy valami másról van szó?

Bár kerékpáros vagyok és évente több mint 20 000 kilométert bringázok, életemben csak két versenyt teljesítettem, de egyiket sem adtam fel. Úgy tűnik, hogy a testem mindent kibír… Hát, nem egészen. Az egyik birminghami kutatás közben, amikor edzés közben meg kellett innom egy tejcukros italt, amely egyébként megtalálható a tejtermékekben, ki kellett állnom, majd hosszabb ideig a mellékhelyiségekben kellett tartózkodnom. A laktóz-intolerancia nem a legjobb (nevet).

izotóniás italpor

2. Kép: A csapat többet tölt el teszteléssel görgőn, a laborban, mint mások kerékpáron - az új felfedezések további motivációt jelentenek az edzésekhez és a versenyekhez.

Három oka van a biciklisek emésztési problémáinak.Az első, hogy sokan nincsenek hozzászokva a szénhidrát fogyasztáshoz edzés közben, mert úgy gondolják, hogy csak versenyen érdemes. A másik oka, hogy nem visznek be semmit amig nem éreznek éhséget vagy nem kezdik fáradtnak érezni magukat. Majd hirtelen visznek be nagy mennyiséget. Ez a hirtelen nagy mennyisségű cukor bevitel emésztési problémákhoz vezethet. Tudnunk kell, hogy ezek a szénhidrátok cukorrá bomlanak (glükóz, fruktóz, galaktóz) és a véráramba kell eljutniuk. Bizonyos korlátozott kapacitású transzporterek kulcs szerepet játszanak ebben. Továbbá fontos részlet, hogy a glükóz és a fruktóz transzporterei különböznek egymástól. tehát ha a glükóz transzporterek telítődnek a fruktóz még mindig fel tud szívódni. Éppen ezért arányuk döntő fontosságú. A harmadik ok a bélsérülések. Ez a vér izmokba és a vérbe való újra eloszlásából adódik. Megfelelő mennyiségű, de nem túl sok folyadék fogyasztásával ezt elkerülhetjük.


3. Video : Az emésztési problémákat az edzés során nem önmagában az izotóniás italok vagy a zselék okozzák, hanem a nem megfelelő összetételük – a felszívódni nem képes rész így tovább irritálja az érzékeny gyomor- és bélnyálkahártyát edzés közben.

A glükóz fruktóz általánosan javasolt aránya 2:1... Tudnál mondani erről egy kicsit többet?

Mint már említettük, háromféle monoszacharidot ismerünk, vagyis a legegyszerűbb szénhidrátokat.   A glükóz és a fruktóz a fontos számunkra, mivel fizikai aktivitás során gyakorlatilag senki sem emészti meg a galaktózt, ezért figyelmen kívül hagyhatjuk. A boltok polcain található szénhidrátok többsége csak glükózt vagy glükózláncokat tartalmaz. Kenyér, tészta, rizs, maltodextrin - ez alapvetően glükóz. Valamint a fruktóz, amely változó arányban található meg a gyümölcsben és a mézben. Érdekességként az asztali cukorszacharóz valójában glükózból és fruktózból álló molekula. A fruktóz nemcsak abban különbözik a glükóztól, hogy más vivőanyagokat használ a bélből a vérbe, hanem először be kell jutnia a májba, és ott glükózzá vagy laktáttá kell átalakulnia. Talán emiatt sokáig nem tartották megfelelőnek a fizikai aktivitás során. Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt a Asker Jeukendrup professzor vezetésével a Birminghami Egyetem volt az első, aki megállapította, hogy két cukortípus kombinálásával valóban hatékonyabban lehet felhasználni az edzés során elfogyasztott szénhidrátokat. Az alanyok 90 g / h szénhidrátot fogyasztottak glükózból vagy glükózból és fruktózból 2: 1 arányban. a csak glükózt fogyasztók maximális szénhidrát felhasználása 60 g / h volt, a 2: 1 arányú csoport sokkal többet fogyasztott. A 2: 1-es arányt véletlenszerűen használták és nincs tudományos alapja Mindazonáltal a legtöbb ajánlásban ezt alkalmazzák optimális arányként. De a helyes arány megtalálása itt nem állt meg. Az új-zélandi David Rowlands professzor jó néhány évvel ezelőtt megállapította, hogy a glükóz és a fruktóz optimális aránya egészen más, valahol egy egység glükóz és 1:0,7 egység fruktóz között van. Nem tudom, miért hagyják figyelmen kívül a kutatásait, de én nem feledkeztem meg róla (nevet). Kissé szubjektív véleményem azonban az, hogy a legvalószínűbb optimális arány 1:0,8 a glükóz javára.

izotóniás italpor

3. Kép: A profi kerékpárosok tudják, hogy "üzemanyag" nélkül nem megy - a Tuš Team néhány tagja már teszteli az új izotóniás ital prototípusát.

Nem az az általános vélekedés, hogy a fruktóz zsírmájat okozhat és hogy. általában káros a szervezetnek?

Uhhh. Órákig beszélhetünk erről. Igen, sok rosszat hallunk a fruktózról. De a kutatás egyértelmű. Ha fizikailag aktívak vagyunk és annyi energiát viszünk be, amennyit elfogyasztunk, a fruktóz nem jelent problémát. Éppen ellenkezőleg - a sportolók számára, amint azt korábban megtudhattuk, bizonyos esetekben kifejezetten ajánlott.

Az egyik mostanában legjobban reklámozott anyag a magnézium. vagyis az elektrolitok, de a legfontosabb köztük a magnézium.

lAz elektrolitok kulcsfontosságúak az emberi test működése szempontjából, természetesen szeretnénk az egészséges határok között tartani a koncentrációját. Amikor egy sportolóról beszélünk, három különböző környezetet kell vizsgálnunk. Az egyik a folyadék(hidratáció), a másik a vér, a harmadik pedig a verejték. A legtöbb vizsgálat a vérre összpontosít, de amikor fizikai aktivitásról beszélünk, akkor a verejtékre kell összpontosítanunk. Mégpedig - pótolnunk kell az elveszett anyagokat, vagyis azt, ami a verejtékben van. Az izzadságot többnyire közönséges só alkotja, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az minden nap sokat eszünk belőle.

izotoniás italpor

4, Kép: A legnépszerűbb horvát biatlonos, Nika Blaženić már használja az Ndure - prototipus verzióját

"A verejtékben előforduló egyéb elektrolitok előfordulása valójában rendkívül alacsony, ezért szinte nem szükséges pótolni őket. Gyakran hallom, hogy a magnézium megakadályozza a görcsöket, és ezért egy sportital kihagyhatatlan összetevője. Ez teljesen alaptalan. Az a tény, hogy az elektrolitok koncentrációja kiszáradással növekszik. Ez azt jelenti, hogy még nehezebben szívödnak fel. Az utóbbi években egyetlen kutatás sem mutatott összefüggést a rohamok és az elektrolit bevitel között. Az elektrolitok okozta görcsök egyetlen módja az, ha csak vizet iszunk és ezzel hígítjuk a vért".

.

 

izotóniás italpor

 

4. Ábra : "A magnéziummal kapcsolatos tévhitek annyira megszilárdultak a kerékpárosok körében, hogy sokan ragaszkodnak a magnézium pezsgő tabletta megvásárlásához - csak, amikor megkérdezzük tőlük, hogy az edzés melyik részében vagy melyik verseny közbeni görcsnél érzik a hatását, akkor értik meg hogy itt igazából másról van szó".

A magnéziumot mindenhol univerzális görcsoldóként értékesítik? Szerinted mi a leghatékonyabb módszer a görcsök megelőzésre?

Először is hadd válaszoljak arra a kérdésre, hogy mi az izomgörcs. Ez egy izomösszehúzódás, amely nem akaratlagosan történik, az izmokat ezután nem tudjuk tudatosan ellazítani. Az izom görcsből való felszabadításnak módja az, ha kinyújtjuk, ezáltal inaktiváljuk az idegrostokat, így újjáélesztik a problémás izmot. Láthatjuk tehát, hogy ez az ingerület továbbításának egyfajta hibája, és természetesen nem az elektrolit egyensúly zavara. Es ezen nyújtással nem tudunk változtatni. Az izomgörcsök általában megerőltető edzésen versenyen, melegben és az edzés/verseny vége felé jelentkeznek. Mindez elsősorban az energia, azaz főként a szénhidrátok alacsony szintjével, részben az izom mikrósérüléseivel függ össze. Általában akkor fordulnak elő, amikor túl magas az intenzitás, vagyis amikor többet akarunk, mint amennyit az izom ténylegesen képes megtenni.

"A görcs egy nem akaratlagos izomösszehúzódás, és ebből következően nem is tudjuk tudatosan ellazítani az izmot. Az izom görcsből való felszabadításának egyetlen módja az, ha nyújtjuk, így inaktiváljuk az idegrostokat, így újjáélesztjük a problémás izmot. Láthatjuk tehát, hogy ez az ingerület továbbításának egyfajta hibája, és természetesen nem az elektrolit egyensúly zavara."

4. Video : Tudtad, hogy a görcsök a túl alacsony vércukorszint miatt is kialakulhatnak, ami sok neurotranszmitter, köztük az acetilkolin funkció zavarához vezet? A görcsöket leginkább úgy lehet megelőzni, ha olyan izotóniás italt vagy géleket fogyasztunk, amelyek biztosítják az óránként 90g CH felszívódását.

A magnézium és más elektrolitok itt egyáltalán nem játszanak szerepet. Szükségszerűen a szervezet normális működésének szempontjából igen, de a görcsöknél nem nagyon segítenek. A legjobb görcsoldó az elegendő energiafelvétel de ne vigyük túlzásba.

Tehát a magnézium nem játszik fontos szerepet a hidratálásban, és a többi elektrolit?

A nátrium a legfontosabb a hidratáláshoz. Az elektrolitok egyik fontos szerepe a test sejtjeinek térfogat fenntartása. Ha növeljük a nátrium koncentrációját a vérben, a sejtekből, köztük az izomsejtekből származó víz elkezd átáramolni a vérbe. Ez akkor történik, ha dehidratáltak vagyunk, és tudjuk, hogy ez nincs jó hatással a test funkciókra. Ha azonban a vér nátriumszintje csökkenni kezd, akkor a víz elkezd átáramolni a sejtekbe, és duzzadni kezdenek. Ez természetesen nem lenne probléma, ha az agy nem a koponyában lenne. Előfordul, hogy a víz bejut a sejtekbe, amelyek növekedni kezdenének, de a koponya miatt nem tudnak. A sejtek így akár szét is robbanhatnak, legrosszabb esetben halál is bekövetkezhet. Ezt a jelenséget testmozgással összefüggő  hiponatremiának iis nevezik, és nem is olyan ritka jelenség..

 

izotóniás italpor

 

6. Ábra: Meg kell jegyezni, hogy sokkal kevesebb magnéziumot veszítünk, mint ahogy a szimbolikus kép mutatja. A részecskék szabad szemmel alig lennének láthatóak - a magnézium olyan kulcsfontosságú szerepet játszik a test számára, hogy a testmozgás során növeli a koncentrációját a sejtben.

Tehát - a fizikai aktivitás során sót és vizet veszítünk. Tehát ha csak vizet fogyasztanánk, akkor a vér nátrium-koncentrációja csökkenni kezdhet, és ez problémákhoz vezethet. Ha azonban túl sok nátriumot fogyasztunk, ez elsősorban gyomorproblémákat okoz, majd edzés közben erős szomjúság jelentkezik, mivel a vérben lévő nátrium mennyisége túl magas. Ami a többi elektrolitot illeti, ez egy meglehetősen feltáratlan terület. Valóban van értelme fenntartani az elektrolitkoncentrációt a vérben. Egy hipotézis szerint, a test a csontok lebontásával pótolja az izzadsággal elvesztett kalciumveszteséget. Természetesen nem ezt akarjuk.


Alkalmas az izotóniás ital gyermekeknek is?

Nem tudom, miért ne lenne. Mármint – ha nem tartalmaz koffeint vagy bármi ilyesmit, csak cukrot és sót, akkor kíváncsi lennék miért ne lenne jó. Egyébként igen - mert a gyerekek is emberek, és mindannyian tudjuk, hogy állandó mozgásban vannak emiatt magas az energiaigényük.

Részt vettél az új Ndure fejlesztésében, amely lényegében a te tudásod gyümölcse. De emlékszem, hogy te mindig is cukrokkal és azok oxidációjával foglalkoztál, vagyis azokkal az alapokkal, amelyeket sokszor elfelejtünk, mert mindannyian mágikus képleteket keresünk ...

Köztudott, hogy a sporttáplálkozás terén egy igazi megszállott vagyok. Tehát nem meglepő, hogy a lakásom, tele van különféle izotóniás termékekkel, kipróbálásuk után egyik sem felelt meg az igényeimnek. Vagyis inkább egyik sincs összhangban a jelenlegi tudományos eredményekkel. Már csak ezért is fontos volt, hogy segítsek az Ndure - fejlesztésében - megoldani a problémámat, miközben másoknak is segítek ... " Egy olyan italt szerettem volna létrehozni, amiben a maltodextrin és a fruktóz aránya a legoptimálisabb, ezáltal nemcsak növelni az energiaellátást, hanem csökkenti az emésztési problémák előfordulását. Kutatások kimutatták, hogy a maltodextrin és a fruktóz közötti 1: 0,8 arány a legjobb ez utóbbi szempontból is. Az elektrolitokat olyan mennyiségben adtuk hozzá, hogy a legjobban hasonlítson az emberi verejtékre, így csak azt tartalmazz amire valóban szükség van. Az ital egyszerű, nem tartalmaz semmilyen felesleges édesítőszert, és véleményem szerint a legjobb termék a piacon. Ezenkívül egy jó hírű angol gyárban készül. Lehet, hogy elfogultnak hangzok, de valójában nem találtam olyan terméket a piacon, amely ilyen arányú maltodextrint és fruktózt tartalmazna.

 

izotóniás italpor

 

7. Ábra : Ndure prototipusát már sokan tesztelték - Mateja Roglič, kétszeres szlovén időfutam bajnok és sok más érem birtokosa (a képen), Matej Lovše, korábbi időfutam világbajnoka, Dejan Bratuš (Tuš Team), a Koper kézilabda klub külföldön Nika Blaženić, horvát biatlonista, a Slaven Belupo Labdarúgó Klub, az olasz Eppinger Team és még sokan mások.

Ertem már... Mi a következő lépés


Hmmmm. Sok dolog. Az első dolog az izotóniás ital után egy regenerációs ital. Az a kutatás, amelyben részt vettem, kimutatta, hogy a regeneráció során is fontos, hogy milyen típusú szénhidrátokat fogyasztunk. Ezért kifejlesztettünk egy regeneráló italt, amely optimális a máj és az izom glikogén feltöltése szempontjából, gondoskodik az izom regenerálódásáról és természetesen megfelelő hidratálást biztosít. Tudom, hogy elfogultnak hangzik, de mit tegyek, ha ebben is elsők vagyunk (nevet).

Egy energiagél is fejlesztés alatt áll, amely kiegészíti az Ndure-t Az ötlet az, hogy egy profi sportoló egy óra alatt két egységet fogyasszon el - egy gélt és egy adag Ndure-t (opcionális),), míg egy szabadidős sportoló egy zselé VAGY egy adag Ndure között válaszhat De majd a gél megjelenésekor többet is elárulok.

Ezt követi egy alacsony intenzitású edzéshez való ital (alap ital), amely éhgyomorra is használható, egy regeneráló ital szénhidrát nélkül, valamint olyan étrend-kiegészítők, amelyek tudományosan bizonyítottan pozitív hatásokkal bírnak - például beta alanin és koffein.

 

izotóniás italpor

8. Kép: sokszor úgy tűnik, hogy a profi sportolók biokémikusok által kevert csodaszereket használnak - sajnos (vagy szerencsére) ez nem így van csak sokat edzenek. Kilencszeres országúti kerékpáros bajnokunk, Polona Batagelj is rendszeresen látogatja üzletünket, csak regenerációs italt, energiagéleket, izotóniás italt, valamint koffeint és adaptogéneket használ a versenyekhez. 

Befejezésül. Ha jól tudom, még nem voltál nyaralni. Utazol valahova ... hova készülsz?

Már nem is tudom, mi az a szabadság. Mondjuk, hogy néhány napot Ausztriában nyaraltam Zell am See-ben, hogy egy kicsit körbejárhassam a híres Großglocknerhochalpenstraße-t. Egyébként az volt a célom, hogy minél több szlovén emelkedőn felmehessek, mert ez ugy Angliában nem volt lehetséges. Szeptember végén azonban el kellene repülnöm Belgiumba, ahol év végén szimulált magasságban tanulmányt készítünk a ketonokról. De ez most elég bizonytalan a vírus miatt. Van egy repülőjegyem Spanyolországba is október végérs, mert terveztek egy tudományos konferenciát, ahol egy tanulmányomat kellett volna bemutatnom, de a konferenciát online konferenciává tették, ami azt jelenti, hogy a repülő nélkülem megy majd.

 

Tim, remélem hamarosan kerékpározni is jut időd a munka mellett, Viszontlátásra legközelebb az állóképességi sportolók regenerálódásával foglalkozunk.

Én is köszönöm, már nagyon várom. 

"Ndure Prototipus  három természetes ízben kapható mesterséges édesítőszer nélkül (narancs, ananász és görögdinnye), Örömmel fogadjuk a visszajelzéseket (főleg az ízek tekintetében, de bármilyen észrevételt) Most 40% -kal alacsonyabb áron kínáljuk: 900g 5290ft -ért. 

 
izotóniás italpor

Videótár - teljes interjú  dr. Podlogar

Legolvasottabbak: Izomgörcsök- Mi a valódi oka

A legjobb izotóniás ital triatlonosok számára | Legjobb izotóniás ital

4 hozzászólás

Hi Nice site https://google.com

Hi Nice site https://google.com

Hi Nice site https://google.com

DerekLex

DerekLex

Hello,

Download club NEW music: https://0daymusic.org
MP3/FLAC, Label, LIVESETS, Music Videos, TV Series.

Best regards,
0day MP3s

elvieamacosalnmi

elvieamacosalnmi

Hello,

Are you looking for software to make running your online store easier?

So Much More Than Accounts (SM>A for short) is designed by eCommerce experts to make running an online store easier and more efficient.

SM>A has all the functionality of more expensive systems like Netsuite and SAP, but in a custom package designed exclusively for online retailers – at a tenth of the price of our competitors.

If you need better stock control, predictive purchasing, better reporting and multi-currency, multi-language ecommerce support, you need to consider SM>A.

email sales@etailsupport.com to find out how we can help you and get 2 months FREE when you sign up.

https://www.somuchmorethanaccounts.com

MichaelDrawn

MichaelDrawn

Hello,

Download Music Scene Releases: https://0daymusic.org
Trance, House, Dance, Reggae Pop, Rock, Rap, Jazz, Metal…

Best Regards,
0day MP3s

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény