Interjú Kovács Gyula triatlonossal Európa Bajnokságról, Országos Bajnoskságról, táplálkozásról.

Először egy kicsit arról, hogy hogyan kezdtél el sportolni, triatlonozni. Hány éves korod óta sportolsz?

A mozgás iránti vágyam már egészen kiskoromban megmutatkozott. Igyekeztem sokféle mozgáslehetőséget kipróbálni: szívesen bicikliztem, rollereztem, görkorcsolyáztam, gördeszkáztam; állandóan mozogtam. Az óvodában rendszeresen látogattam a gyermektorna foglalkozásokat, ahol sokat fejlődött a mozgáskészségem. Triatlonnal való ismerkedésem is az óvodában kezdődött. Kezdetben úszás oktatásra jártam, de az egyik barátom, akivel egy csoportba jártam triatlonozott, ezért elmentem én is egy edzésre, kb.7-8 éves koromban. Itt eldőlt a sorsom. Annyira megtetszett, hogy azóta versenyszerűen űzöm a triatlon sportot. 2012-2015 között Hajdúböszörménybe edzettem, majd 2015-től 2019 nyaráig a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola színeiben versenyeztem, ahol Pap Zsolt volt az edzőm. Ezzel párhuzamosan 2016 nyarától egészen 2019 nyaráig a Hajdúszoboszlói Árpád Sportegyesület igazolt úszóversenyzője voltam, Ludmány Rita edző irányítása mellett. 2019 szeptemberében a Tiszaújvárosi Triatlon Klubhoz igazoltam. 2020-as szezontól TTK-s vagyok. Edzőim: Fodor Ágnes (úszás), Lehmann Tibor (szárazföld).2016 óta a Héraklész válogatott kerettagja vagyok.

 

Melyik a kedvenc számod? 

Szerintem ez attól is függ hogy melyik megy a legjobban De általában a futas. Meg abban vagyok a legjobb, és a testi adottságaimhoz is az passzol a leginkább.

 

 

 Melyik versenyeredményedre vagy a legbüszkébb?

Amire a legbüszkébb vagyok, az nem csak az én érdemem mondhatom, hanem a csapattarsaimé is. 2 éve voltunk az ifi európa bajnokságon mix-váltóban másodikak lettünk. Nagyon nagy élmény volt, meg arra nagyon büszke vagyok mert akkor még sokkal kisebb voltam.közel se voltam akkora mint a többiek. Kisebb korosztályban versenyeztem itthon. A mai napig azt tartom a legjobbnak.

 

Miben különbözik a mix-váltó a többi versenyszámtól?

 Azért különbözik mert mix-váltóban a lány kezd én voltam a második és addigra úgy szétszóródik a mezőny. Egy mix-váltóban nincsenek annyira hasonló képességű emberek, Egy országban általában nincsen négy nagyon erős ember. A mix- váltó nem volt életem legnehezebb versenye, de az előtte lévő két verseny az egyéni európa bajnokság na jó mostmár nem mondom hogy az volt életem legnehezebb versenye de akkoriban azok voltak. Amióta már a nagyokkal versenyzek sprint távon meg európa kupán.meg itt ott.így már azért nem az a legnehezebb de akkor nagyon nehéznek számított.

 

Ebben az évben kezdtél el az europa kupán versenyezni Nagyon különböznek  az eddigi versenyektől?

  Sok tapasztalat, ott elég sok emberrel versenyzek, sok ismeretlennel. Magyarországon meg már mindenkit ismerek hogy mi az erőssége mi a gyengéje. itthon egyszerűbb versenyezni. de külföldön mindig van meglepetés.

 Most juniorban versenyzek, ugye ez a legkisebb korosztály, kivéve az ifjúsági európa bajnokság ott csak az az egy nemzetközi verseny van .Itt már van európa kupa. de ugye mindenki úgy jön, hogy még nincs pontja, eredménye nem lehet tudni, hogy ki mit tud.

 

 

Hogy sikerült az európa bajnokság? 

Jó volt igazából de nem jött ki a szerencse semmilyen szinten, se allergia téren, meg semmi sem jött nekem itt össze de ez biztos egy jel volt, hogy ez most nem kell. Majd jövőre

De mondom a legelejétől a rajtszámtól meg ilyenek. Itt ugye futam beosztás van. Kapsz egy rajtszámot és van egy line up egy felsorakozás és aki az egyes rajtszámot kapja öt szólítják elsőnek és ö választhat helyet hogy honnan rajtoljon. Szóval elég fontos az, hogy milyen rajszámod van hogy tudsz helyet választani. Milyen a verekedés honnan a rövidebb honnan a hosszabb. 6 os rajtszámom volt jó helyre is álltam de az allergia gyogyszer miatt tompa voltam meg nem éreztem jól magam. Beugrottunk a mezőny közepében értem az elso bójához ott volt egy kis verekedés 8. helyen jöttem ki végül a vízből.. Ott voltam az első sorba. Csak pont ahogy kijöttem vettem le a sapkám szemüvegem. elejtettem az úszószemüvegem ott maradt a földön. van egy olyan szabály hogy van a depóban egy rekesz amibe minden kiegészítőt bele kell rakni. Ami nincs benne az büntetés. Ha mellé dobod akkor sincs benne de én messze a tónál hagytam el és erre járt 10mp büntetés amit futáson lehet letölteni. Van egy penalty box ahol megállsz méri egy bíró és utána futhatsz tovább.Felszálltam a bringára És ott voltam az első sorban 3 ember el tudott szökni. Leszálltam az első bolyban elkezdtem a futást Az első körben bejutó helyen futottam. aztán láttam a rajtszámom és megálltam így lecsúsztam a 10. hely környékére, Nagy energia vesztés hogy megállsz 10 mp alatt nem tudod magad kipihenni viszont kiestél a ritmusból. és végül nem tudtam feljebb futni, 3mp el maradtam le az a döntőről. Ha azt a 10 mp-et levonjuk akkor simán benne vagyok. Az első 9 pluss a 3 futam legjobb 3 kieső ideje jut be. és a kimaradt 9 nek van B döntő, ugye azt ha megnyered akkor lehetsz 31. Én voltam az 1 es rajtszámú a B döntőben. Nem vettem be az allergia gyógyszerem így nem voltam annyira tompa. Sokkal jobban ment az úszás is. Úgy alakult, hogy úszásban én voltam abban a 3as bolyban akik elszöktek. de kicsivel mögöttünk jött 4 srác, igy egy 7es boly alakult ki bringán. De egy másfél kör alatt utolértek minket mert senki sem akart menni..Egy 23 fős csoport alakult ki. Egy tachnikás és kemény pálya volt.  Aránylag elöl szálltam le a bringáról de volt egy kis szerencsétlenségem a depóban mert fel kell tenni a bringát a depocsőre amiről visszagurult egy kicsit és leesett. Vissza kellett raknom és csak utána vehettem fel a cipömet. De igy is ki tudtam futni a 20-23 fös bolyból 4-5. Helyen jol tudtam haladni de az utolsó 500m-en utolért egy srác de nem tudtam ráállni sem. de a végén én is utolértem egy versenyzőt így negyedik lettem. A 4. az jó de így 34. lettem a végére. Ahogy számoltuk a B döntős idővel benne lettem volna az első15 ben ami a világbajnokságra való kijutást jelenti.

 

Van még valami esély a vb-re?

Lesz még pár európa kupa, és ha azon nagyon jól lehet menni és a szövetség is úgy gondolja, hogy ki akar vinni akkor egy kis esély van rá de nem túl sok. Meg oda nagyon drága a kijutás mert Bermudában lesz. Meg egy olyan javaslatot hallottam, hogy inkább fizessenek ki nekünk 3 europa kupát Pénzt ugyan annyit kellene költeni de több hasznunk is lenne edzés szempontjából, többet versenyezhetnénk meg több pozitív hatása lenne.

 

Ez így van. szerintem is jobb ötlet. Sikerült azóta megoldást találni az allergiádra? 

 igen ,Baján most volt az országos bajnokság, elötte kaptam olyan allergia gyógyszereket amit az orvos írt fel így sokkal jobban voltam. Második időt futottam az egész mezönyben.Csak egy ember futott jobbat tölem, ö meg olimpikon.de csak 20 mp-el Jól ment nagyon.Hozzátartozik ehhez az abszolút 4. helyhez, hogy magyarország 5-6 legjobb triatlonosa  livignoban van magaslati edzőtáborban

 

Te is szoktál menni?

Igen már tavaly augusztusban is voltam bár  eddig franciaországba járt a csapatunk, de a korona miatt Livigno-ba mentünk.

 

Milyen hatással van rád a magaslati edzés érzed a különbséget? mert ugye mindenki máshogy reagál.

Azért mentünk fel mert kvalifikáltam magam a junior eb -re de útközben kiderült, hogy elmarad...szóval egy magyar versenyen próbáltuk ki magunkat utána, az nagyon jól ment tehát pozitív hatása mindenféle képpen van. Először, érzésre nem volt olyan nehéz az aklimatizálódás én azt hittem hogy már sikerült csak aztán jött az első erös futó edzés és olyan rosszul voltam, tényleg. Olyan tempóban futottam ott, mint ami itt közepes tempó. Nem hittem, hogy ennyire más a kettő. Én vékonyabb vagyok így nekem ott fehérjét kell innom amíg ott vagyok, mert ott kevesebb oxigén van könnyen le lehet fogyni.

 

A Regen-t Tim ajánlása szerint kiválóan tudod használni ilyen célra is.

Igen az nagyon jó. az intenzív edzések után szoktam használni. Meg láttam az új Nduranz Nrgy gél-t nagyon durva, hogy mennyi kalória van benne. Az nagyon intenzív menéshez kell meg ha mondjuk hosszú bringán eléhezel akkor ez fel tud tölteni.

 

 

Ha már a magas intenitásról beszélünk, versenyen, hogy szoktál frissíteni?

Bringán szoktam ,a táv felénél 10 kilinél, szoktam benyomni egy gélt. Koffeineset szeretek használni versenyre. és akkor az pont jó a futásra. Fel is pörget meg ott van a szénhidrát is.

 

A 4energy turbo gélbe 75mg koffein van, okosan kell használni. Bármennyire is jó egy gél azért a sok koffein miatt okozhat problémát.

Igen, amit eddig használtam abban 50 mg van. Nekem is most baján amikor beértem, egy fél órával később nagyon nem volt jó a hasam. Még nem a 4 energy gélt használtam a versenyre, hanem még csak edzésen próbáltam amiket kaptam (okosan, tesztelni kell)

 

Táplálkozás szempontjából hogyan készülsz egy versenyre?

Pár nappal a verseny előtt szoktam magnéziumot enni reggel este. Elég fontos, hogy ne görcsölj versenyen, hogy feltöltsd a magnézium raktárakat. Meg verseny előtti napon is sok folyadék meg verseny napján is. Legtobbszor délután rajtolok, délelött mindig megiszok egy izotóniást, a rajt elött másfél-két órával már csak vizet iszok. Meg bringához mindig szoktam felragasztani a vázamra egy gélt meg van egy fél kulacs víz és fél kulacs izotóniás a bicikliben.

 

A szénhidrát feltöltésre szoktál figyelni?

Ebédre, vacsorára tésztát szoktam enni, a versenyen elötti 1-2 napon..Reggelizni azt szoktam, amit adnak a szálláson, jobb helyeken rántotta, ugye abban nagyon sok energia van.azt javaslom mindenkinek. De versenynapon is ebédre tésztát szoktam enni, Carbonarat általában, az a kedvencem a tésztákból.

 

Követsz valamiilyen táplálkozási irányzatot?

Nem, mindent kell enni szerintem. Mindent eszek de mindenből jót. A verseny után egy regeneráló italt szoktam inni, most már Regen-t. Utána érezhetően jobbak a lábaim  Meg ugye a verseny után kell enni mert elfogysz a versenyen.Főleg ha több napos a verseny akkor nagyon fontos másnapis kellenek még a lábak meg a karok. 

Most lesz Tiszaújvárosban triatlon európa kupa, most arra fogunk edzeni az most a legfontosabb és utána megyünk majd magaslatra.

 

Köszönöm és sok sikert a hétvégi versenyhez.

Szeretnéd tudni, hogy Gyula milyen táplálék kiegészítőket használ? Regen, Nrgy Unit Drink, Nrgy Gel, 4energy Gel, Flapjack 

 

 Követheted Gyulát Facebook-on, Instagram-on vagy a 4endurance Magyarország oldalán.  

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény