Kollagén sportolóknak

Ha még nem használsz kollagént, szánj ránk néhány percet. Mai blogunkban megvizsgáljuk, hogy a kollagén miért rendkívül hasznos, ha nem is nélkülözhetetlen kiegészítő a sportolók számára.

Mi a kollagén

Ez egy olyan fehérje, amely a szervezet sajátja, a testben található összes fehérje mintegy 25 százalékát teszi ki, és megtalálható a bőrben, a porcokban és a kötőszövetekben.

25 éves korig a szervezet eleget termel belőle, így addig nincs értelme pótolni, kivéve, ha sérült vagy már érzi a sportolás okozta kopást. Ezután azonban a kollagéntermelés lelassul, és a történet megfordul.

A kollagén felelős az ízületek, izmok, inak és kötőszövetek egészségéért, valamint biztosítja a bőr, a haj és a körmök egészségét és megjelenését.

Ez utóbbi okból kifolyólag a kollagént elsősorban a szépségiparban használják, de a sporttáplálkozás világában betöltött szerepe kissé figyelmen kívül marad.

Számos tanulmány és a sportolók tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a kollagén bevitel több okból is rendkívül előnyös a sportolók számára.

A kollagén a szervezet saját fehérjéje, amelynek termelése az évek során csökkenni kezd.

Miért jó a kollagén a sportolóknak?

A modern sportok természetéből adódik, hogy a sportolók a teljesítőképességük határáig hajtják magukat. Ennek eredményeként rendszeresen kockáztatják az izületek kopását és a sérüléseket.

A kollagén elengedhetetlen a test minden olyan részének egészségének és erejének megőrzéséhez, amely egy sportoló számára elengedhetetlen..

  • Védi az ízületek, porcok és csontok egészségét.
  • Védi az izmokat és elősegíti a növekedésüket
  • Fenntartja az inak és a kötőszövetek rugalmasságát és szilárdságát.

Ha állóképességi sportoló vagy, az ízületek, porcok és inak még nagyobb terhelés alatt állnak, ezért jó ötlet, ha a lehető legjobban véded őket.

Ugyanez vonatkozik az izomtömegre is, amely önmagában extra védelmet nyújt az ízületek és a csontok számára. 20 éves kor után a szervezeted minden évtizedben elveszíti az izomtömeg 5%-át, a kollagén pedig az izomtömeg 10%-át teszi ki, így a kollagén pótlása ebből a szempontból is nagyon hasznos lehet.

A kollagén védi az ízületeket, megőrzi az izomtömeget, és rugalmasan tartja az inakat és szalagokat.

Kollagén sérülés után

Amikor egy sportoló megsérül, az sokkal több, mint egy egyszerű sérülés. Kénytelen inaktívvá válni, és egy profi sportoló esetében akár a karrierje végét is jelentheti.

A kollagén bizonyítottan elősegíti a sérülésekből való felépülést, és az orvosok ezt ajánlják erre a célra..

A 400 méteres síkfutónk, Luka Janezic egyike volt azoknak a sportolóknak, akik rendkívül súlyos sérülést szenvedtek, ami komolyan veszélyeztette a karrierjét. Egy váltóversenyen teljesen elszakadt a combizma, ami a lehető legrosszabb sérülés egy futó számára. Azonban legalább savanyúan mosolyoghatunk ezen a tragikus eseményen, mert Luka így is célba ért elszakadt combhajlítóval, és a csapat megdöntötte az országos rekordot.

Luka semmit sem akar a véletlenre bízni, ezért mindent megtesz a rehabilitációjáért, ami ésszerűen lehetséges. Ez magában foglalja a rendszeres kollagénpótlást is.

""Az orvosok azt tanácsolták, hogy a műtét után minél hamarabb kezdjek el kollagént szedni, hogy az ín minél gyorsabban gyógyuljon. Kapcsolatba léptem a régi szponzorommal, a 4Endurance-szal, aki örömmel segített. A műtét után azonnal elkezdtem a kollagén szedését, és ezt folytatni is fogom."
- Luka Janežič

Collagén+ táplálékkiegészítő

Tény, hogy kollagént az ételekből is lehet nyerni. Hús, hal, tojás, tejtermékek, hüvelyesek, sőt, még a sokat emlegetett csontleves is tartalmaz kollagént. 

A probléma az, hogy a kollagént a szervezet nehezen tudja felszívni az emésztőrendszerben.. A hidrolizált kollagén, ahogyan az étrend-kiegészítőkben található, peptidekre bomlik, ami sokkal jobb felszívódást tesz lehetővé a gyomorban. Ezenkívül a kollagénszintézishez elengedhetetlen a C-vitamin, amely ezekben az élelmiszerekben természetes módon nincs jelen.

A Collagen+ hidrolizált, jól felszívódó kollagénforrás, hozzáadott C-vitaminnal, amely segít megvédeni az ízületeket, inakat, szalagokat és izomtömeget. Hialuronsavat is tartalmaz, amely tovább védi az ízületeket.

kollagén sportolóknakCollagén+-t, Neked, a sportolónak tervezték, hogy extra védelmet nyújtson a túlterhelt szervezetnek, vagy extra segítséget nyújtson a sérülés utáni felépüléshez.

Tényleg működik a kollagén?

Tisztában kell lennie azzal, hogy a kollagén csak egy fehérje, nem pedig egy csodakiegészítő. Akár megelőző, akár gyógyító céllal, a kollagén szedése megadja azt a néhány százaléknyi pluszt, ami bár sokat számít, de csodát nem tesz. Azt, hogy ez mennyi különbséget jelent a számodra, Neked kell eldöntened.

"Mindent megpróbálok, amit csak tudok" - nyilatkozta Luka Janezic, aki tisztában van azzal, hogy a kollagén nem fogja csodával határos módon meggyógyítani a combhajlító-szakadást. De azzal is tisztában van, hogy minden segítség jól jön, és minden százalékpont számít, különösen, ha az élsportról van szót.

Így kell tekintened az egészségedre és a testedre. Ez számos, egymással összefonódó tényező kombinációja. Az egészséges táplálkozástól és a táplálékkiegészítők ésszerű használatától kezdve a helyes edzésmódszerekig és a pszichológiai egyensúlyig.ja.

Igen, a kollagén működik. Számos tanulmány bizonyítja, az orvosok tanácsaikkal alátámasztják, és a sportolók tapasztalatai is erről tanúskodnak. Az azonban, hogy ez százalékban kifejezve mennyire működik, nyilvánvalóan nyitott kérdés marad.

Összefoglalás

A kollagén egy olyan fehérje, amely a szervezet sajátja, és amelynek termelése 25 éves kor után csökkenni kezd.

A kollagén az izomtömeg 10%-át teszi ki, és biztosítja többek között a csontok, porcok, szalagok, inak, kötőszövetek és ízületek egészségét..

A táplálékkal alacsony mértékben szívódik fel, ezért érdemes étrend-kiegészítők formájában bevinni.

A Collagen+ hidrolizált kollagén peptideket tartalmaz, amelyek könnyebben felszívódnak a szervezetben. C-vitamint is tartalmaz, amely elengedhetetlen a kollagénszintézishez, valamint hialuronsavat, amely tovább védi az ízületeket.

A kollagén hasznos mind megelőzési, mind gyógyítási célokra, de ne várj csodákat. Mint mindig, most is olyan százalékos arányokról beszélünk, amiről neked kell eldöntened hogy érdemes-e vele foglalkozni.

Véleményünk szerint a kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők egy nagyon érdekes, bár még nem teljesen feltárt módja annak, hogy megvédjük szervezetünket a kedvenc sportunk okozta stressztől és megterhelésektől.

 

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény