A kollagén szerepe és hatása a szervezetre.

A kollagén egy olyan fehérje, amelyet a szervezet saját maga is előállít , és megtalálható a bőrben, a porcokban, a kötőszövetekben és a csontokban. Életünk kezdetén a szervezetünk magától termeli, de ahogy öregszünk, a kollagéntermelés lelassul. Rendkívül nehéz ételből pótolni pótolni, ezért érdemes táplálék kiegészítővel bevinni, aminek a felszívódását C vitaminnal még hatékonyabbá tehetjük.

A kollagén fehérje táplálékkal történő bevitelével az a probléma, hogy a természetes kollagén rosszul szívódik fel, mivel a szervezet nem tudja felszívni az emésztőrendszerben. A hidrolizált kollagénpor viszont peptideknek nevezett aminosavcsoportokra bomlik, amelyeket a szervezet fel tud szívni.

A hidrolizált kollagén por a legjobb felszívódású.

A kollagén funkciói

A kollagénnek számos fontos funkciója van, többek között a bőr szerkezetének biztosítása és a csontok erősítése..

Az utóbbi években népszerűvé váltak a kollagén-kiegészítők, amelyek mindenfélét ígérnek, de gyakran veszélyesek lehetnek, ezért nem árt óvatosnak lenni.

A legtöbb a piacon kapható kollagén hidrolizált kollagén por, ami azt jelenti, hogy a kollagént peptidekrevan bontva, ami megkönnyíti a felszívódását.

A kollagén fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, az ízületi fájdalmak enyhítésétől a bőr egészségének javításáig..

A kollagén szerepet játszik a bőr egészségének fenntartásában

A kollagén erősíti a bőrt, és segíthet a bőr rugalmasságában és hidratálásában is. Ahogy öregszünk, a szervezet kevesebb kollagént termel, ami száraz bőrhöz és ráncokhoz vezet. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kollagén peptidek vagy kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők a ráncok és a szárazság csökkentésével lassíthatják a bőr öregedését, és szép bőrt biztosíthatnak.

A legtöbb tanulmány, mint például amit itt olvashatsz, arra a következtetésre jutott, hogy azoknál a nőknél, akik 8 héten keresztül 2,5-5 gramm kollagént tartalmazó kiegészítőt szedtek, kevésbé volt száraz a bőrük, és jelentősen megnőtt a bőr rugalmassága azokhoz képest, akik nem szedték a kiegészítőt

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik 12 héten keresztül naponta egy kollagénpor-kiegészítővel kevert italt ittak, a bőr hidratáltsága megnőtt, és a ráncok mélysége jelentősen csökkent a kontrollcsoporthoz képest..

A kollagén-kiegészítők szedésének ránctalanító hatása, a szép bőrre és a bőr rugalmasságára gyakorolt pozitív hatásai annak tulajdoníthatók, hogy képes serkenteni  szervezet,  saját kollagén termelését. Ezenkívül a kollagén-kiegészítők szedése serkentheti más, a bőr szerkezetét segítő fehérjék, köztük az elasztin és a fibrillin (a kötőszövetben a rugalmas rostok kialakulásának kulcsa) termelését..

Bár számos anekdota létezik arról, hogy a kollagén-kiegészítők segítenek megelőzni a pattanásokat és más bőrbetegségeket, és ebben az értelemben viszont segítenek fenntartani a bőr normális működését, ezeket nem támasztják alá tudományos bizonyítékok..

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kollagén növeli a bőr rugalmasságát és hidratáltságát.

A kollagén növeli a bőr rugalmasságát és hidratáltságát.

A kollagén segít fenntartani a porc integritását.

Mivel a szervezetben a kollagén mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, megnő a degeneratív ízületi rendellenességek, például az ízületi gyulladás kockázata.

Több tanulmány kimutatta, hogy a kollagén-kiegészítők szedése segíthet az ízületi gyulladás tüneteinek javításában és általában az ízületi fájdalmak csökkentésében.

Egy vizsgálatban 73 sportolót vizsgáltak, akik 24 héten keresztül napi 10 gramm kollagént szedtek, amely jelentősen csökkentette az ízületi fájdalmat járás és pihenés közben, összehasonlítva azzal a csoporttal, amelyik nem szedte.

Egy másik vizsgálatban felnőttek napi 2 gramm kollagént szedtek 70 napon keresztül. A kollagént szedők ízületi fájdalmai jelentősen csökkentek, és könnyebben tudtak mozogni, mint azok, akik nem szedtek kollagént. A kutatók elmélete szerint az extra kollagén felhalmozódhat a porcban, és arra ösztönözheti a szöveteket, hogy saját kollagént termeljenek, és növeljék saját kollagén raktárakat.

Más tanulmányok egyöntetűen azt állítják, hogy a kötőszövet és a porcok normális működésének elősegítése érdekében napi 8-12 gramm kollagén adaggal kell kezdeni.

Kollagén a szép hajért és körmökért

2014-ben egy amerikai tanulmányt tettek közzé, amely kimutatta, hogy a kollagén szedése hatással lehet a haj és a köröm megjelenésére.

Egy kollagént (és hialuronsavat is tartalmazó étrend-kiegészítőt 54, 26 és 68 év közötti nő szedett naponta (ne feledjük, hogy a szervezet saját kollagénjének mennyisége az évek során csökkenni kezd). Az eredmények javulást mutattak a körmök erőssége,, valamint a hajszárazsággal és a hajvégek töredezésével kapcsolatos problémák javulása tekintetében

Az MSM, vagyis a szerves kén szintén jelentősen hozzájárul a haj és a körmök megjelenésének és egészségének javításához, amint azt számos tanulmány bizonyította. Egy nagyon friss, 2020-as tanulmány kimutatta, hogy 1-3 g MSM 16 héten keresztül történő szedése jelentősen javítja a bőr megjelenését, segít a ráncok és a bőr feszességének javításában.

Ne felejtsd el a C-vitamint se, ami elengedhetetlen a kollagénképződéshez!

A kollagén pozitív hatással van a haj és a körmök megjelenésére.

A kollagén a hajat és a körmöket is szépen tartja..

Az izomtömegre gyakorolt hatása

A kollagén az izomszövet 1-10%-át alkotja.Tanulmányok azt mutatják, hogy a kollagén-kiegészítők segítenek növelni az izomtömeget a szarkopéniában szenvedőknél (ez az állapot az izomtömeg gyors csökkenését eredményezi)..

Egy vizsgálatban 27 szarkopéniás férfi napi 15 gramm kollagént vett be egy 12 hetes edzésprogram keretében. Az edzett, de kollagént nem szedő férfiakhoz képest azok, akik kollagént szedtek, jelentősen nagyobb izomtömegre és erőre tettek szert.

Kimutatták, hogy a kollagén szedése serkenti a fehérjeszintézist, javítja a kreatin felszívódását és felhasználását, valamint elősegíti az izomnövekedést edzés után

Mivel a kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, és az életkor előrehaladtával csökkenni kezd, fogyasztása pozitív hatással lehet az idősek izomtömegének megőrzésére. 

A kollagén pozitív hatással van az izomtömeg fenntartására és növelésére.

A kollagén bizonyítottan elősegíti az izomtömeg fenntartását és növekedését..

A kollagén és az ízületi rugalmasság

A jó ízületi mobilitás fontos a test rugalmassága és a normál testfunkciók szempontjából, és ennek következtében csökkenti az ízületi gyulladás és az izomgyengeség kockázatát.

Azok az emberek, akik könnyen elesnek, bizonytalan a járásuk, és mozgás közben fájdalmat éreznek, gyakran rossz ízületi mozgékonysággal rendelkeznek, és ki vannak téve a csonttörések kockázatának. Ez utóbbi különösen idősebb korban jelent problémát.

A kollagén az egészséges ízületek és a jó mobilitás egyik kulcsa. A kollagén egy olyan fehérje, amely az ízületi porcok több mint 70%-át alkotja.

30 éves kortól a kollagén csökkenni kezd, ami kihat minden mozgásformára, így az ízületek mozgékonyságára is. A problémák a kötőszövetben is elkezdődnek, amely jelentős részben kollagénből, hialuronsavból, kondroitinből, .... áll.

Kutatások kimutatták, hogy a kollagén-kiegészítők vitaminokkal kombinálva jótékony hatással vannak az ízületekre és az ízületek mozgékonyságára. A kollagén-kiegészítés körülbelül 40%-kal javíthatja az ízületek mozgékonyságát, így csökkentve az ízületi fájdalmakat és hatékonyan csökkentve az ízületi merevséget az időskori problémákkal küzdő embereknél.

f

A kollagén olyan vitaminokkal kombinálva, mint a D- és a C-vitamin (amely elengedhetetlen a kollagénképződéshez) további előnyöket biztosít..

A D-vitamin jelentősen javítja az egészséges csontok állapotát, és segít megelőzni a csontsűrűség csökkenését, miközben csökkenti az ízületi és csontfájdalmakat..

Kollagén, különösen D- kombinálva, növeli az ízületek rugalmasságát.

Figyelem! Lehetséges, hogy a D-vitamin bevitel csökkenti a kollagénszintézist. Valószínűleg bölcs dolog néhány órát hagyni a D-vitamin és a kollagén bevitele között. És ne felejts el elegendő C-vitamint se bevenni (legalább 500 mg).

A kollagén szerkezete és a kollagén típusai

 A kollagén szerkezetileg meglehetősen nagy molekulának mondható, amely több kisebb "egységből" áll. Pontosabban, a háromszorosan láncolt aminosavak spektruma, amelyek összekapcsolódva kollagénrostot alkotnak.

Többféle kollagén létezik. Az étrend-kiegészítőkben leggyakrabban az I., II. és III. típusú kollagén találhatók

Az I-es típusú kollagén a szervezetben található kollagén 90%-át teszi ki. Ez biztosítja a bőr, a csontok, az inak, a rostos porcok, a kötőszövet és a fogak szerkezetét.

A II. típusú kollagén az ízületek párnázását biztosítja.

A III-as típusú kollagén támogatja az izmok, szervek és artériák szerkezetét.

Többféle kollagén létezik, amelyeknek különböző pozitív hatásai vannak a szervezetre

A kollagén egészségesebbé és szebbéteszi a hajat.

Kollagénben gazdag étrend

Csontleves - bár a legújabb kutatások szerint a csontleves nem feltétlenül a legjobb és legjobban felszívódó kollagénforrás, a különböző népi bölcsességek, mítoszok és tanácsok alapján még mindig ez a legnépszerűbb forrás. Mivel a csontleves csontból és kötőszövetből készül, kalciumot, magnéziumot, foszfort, kollagént, glükozamint, kondroitint, aminosavakat és számos más tápanyagot tartalmaz. Azonban minden csontleves más és más, mert a felhasznált csont minősége és a többi összetevő együttesen határozza meg a minőségét. A húsleves minőségének biztosítása érdekében próbálj megbízható hentestől származó csontokból sajátot készíteni.

Ha levest készít, használjon bevált alapanyagokat.

Halak és kagylók - a többi állathoz hasonlóan a halak csontjai és szalagjai is kollagénből állnak. Egyesek azt állítják, hogy a tengeri kollagén az egyik legjobban felszívódó forrás. Tény, hogy a tonhal vagy a lazac mindenképpen hozzájárulhat a kollagénbevitelhez, de legyünk tisztában azzal, hogy a halhús kevesebb kollagént tartalmaz, mint más, kevésbé kívánatos darabok. Valójában általában nem fogyasztjuk a halak azon részeit, amelyek a legtöbb kollagént tartalmazzák, mint például a fej, a pikkelyek vagy a szemgolyó.

Tojás - a tojásfehérje magas prolin tartalmú, ami elengedhetetlen a kollagénszintézishez.

Citrusfélék és bogyós gyümölcsök - a citrusfélék tele vannak C-vitaminnal, a C-vitamin pedig elengedhetetlen a kollagénképződéshez. Mindkét gyümölcs antioxidánsokban is gazdag, amelyek a C-vitamin mellett hozzájárulnak a szép és egészséges bőrhöz, a fiatalos megjelenés kulcsa, és biztosítják a szép hajat és körmöket. És ne feledkezzünk meg a paradicsomról sem. C-vitamint és nagy mennyiségű likopint, egy erős antioxidánst tartalmaznak. Az antioxidánsok, mint tudjuk, a fiatalos megjelenés kulcsa.

A citrusfélék és a bogyós gyümölcsök szintén jó glikogén források.
Hús - Mivel a kollagén az emlősök leggyakoribb fehérjéje, nem meglepő, hogy számos fehérjében gazdag húsban, köztük a marhahúsban és a csirkében is megtalálható. Ezenkívül a csontot és/vagy kötőszövetet tartalmazó húsforrások (például a bordaszelet vagy a csirkeszárny) különösen gazdagok kollagénben, mivel ezeknek a szöveteknek az egyik fő összetevője. A Clinical Interventions in Aging című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csirke nyak és a porcok.

 

A hús kiváló glikogénforrás.

A kollagént számos élelmiszerből, például húsból, halból és tojásból is nyerhetünk.

Kollagént károsító élelmiszerek

Alapvetően minden feldolgozott élelmiszer, különösen a feldolgozott szénhidrátok és a magas cukortartalmú élelmiszerek károsíthatják a kollagént. Ez utóbbiak számos gyulladásos folyamatot okoznak a szervezetben, amelyek károsítják a kollagént.

A dohányzás is egy olyan dolog, amivel vigyázni kell, mert csökkenti a kollagéntermelést a szervezetben.

A túlzott napozás vagy az UV-sugarak szintén látható hatással vannak a szervezet kollagéntermelésére.

A feldolgozott élelmiszerek és a magas cukortartalmú ételek károsíthatják a szervezet glikogénjét.

Mielőtt cukros ételeket fogyasztana, kérdezze meg magától, hogy szüksége van-e rá abban a pillanatban - hacsak nem egy intenzív edzés közepén van, a válasz valószínűleg nem.

Diétás kollagén-kiegészítők

A piacon számos olyan termék van, amely valamilyen formában kollagént tartalmaz. Fogyasztóként leginkább az érdekli, hogy a kollagén hidrolizált-e, mivel csak a hidrolizált kollagén képes felszívódni a szervezetben.l

Az is fontos, hogy jó minőségű forrásból származzon, azaz legelőn nevelt marhák húsából vagy jó minőségű halból. Ha ismeretlen forrásból származó maradékot vagy kollagént fogyaszt, az rosszabb eredményt fog eredményezni. A nem hidrolizált kollagén fel sem szívódik. 

A kollagéntermékek a felhasználási céltól vagy attól függően is változnak, hogy mit szeretne a terméktől.

Egyes termékek inkább szépségorientáltak, a szép bőrért, a ráncok csökkentéséért, a bőr rugalmasságáért, a hajért és a körmökért.

Mások inkább funkcionálisak, más kiegészítők spektrumával, amelyek segítenek a sportolás következtében felmerülő problémák megoldásában. Tehát az ízületek kopása, a szalagok lazulása, a porcok kopása.

Fontos, hogy a kiegészítő hidrolizált kollagént tartalmazzon, mivel ez teszi lehetővé a legjobb felszívódást.jo.

Melyik kollagén a legjobb számodra?

Mint korábban említettük, "millió" kollagén termék van a piacon, és sok gyártó irreális eredményeket ígér. Kollagén a normál xy funkcióért, ez a termék segíti a kollagéntermelést az xy, a normál bőrfunkció, a fiatalos megjelenés, a bőr rugalmassága, garantáltan látható eredmények és még sok minden más.

Fogyasztóként óvatosnak kell lennie, és mindenképpen figyelmesen el kell olvasni a termékleírást. A kollagén hidrolizált-e, azaz jó-e a felszívódása, a kollagén típusa megfelel-e annak, amire  szükséged van. 

A halak kollagénjének felsőbbrendűségéről és felszívódásáról szintén elterjedt egy mítosz. Az interneten találkozhatsz olyan információkkal, amelyek azt állítják, hogy 150x jobb, sok anekdotikus történettel, amelyeket általában kétes "tanulmányok" támasztanak alá, vagy akár csak egy híres arc képével a médiából. Ez utóbbi többé-kevésbé megúszható, mivel a kollagén univerzális molekula, és gyakorlatilag minden élőlényben azonos aminosav-összetételű. 

A kollagéntípusok "boncolgatása" is gyakran értelmetlen. Az étrend-kiegészítőkből elfogyasztott kollagén sikeres felszívódásához ugyanis fontos, hogy az egymásba fonódó polipeptidláncokat enzimatikus kezeléssel bontsák le kisebb darabokra, úgynevezett peptidekre . Ezt a folyamatot követően a hidrolizált kollagén összes peptidje azonos. Az eredeti típus már nem releváns a funkció típusa szempontjából (pl. ízületek, köröm, haj, bőr).

Ha meghúzzuk a határt, akkor azt mondhatjuk, hogy a legfontosabb az, hogy a kollagént hidrolizálják, peptidekre bontják és porítják. Az is jó, ha rendszeresen, legalább napi 5-8 grammot szedünk belőle, legalább három hónapon keresztül, folyamatosan és C-vitaminforrással együtt.

 

További olvasnivaló

Hogyan hat a regeneráció az egészségre és a sportteljesítményre?

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény