Ismerd meg az NRGY Unit Drink történetét.

 Az NRGY Unit Drink története a mi történetünk. A lelkes állóképességi sportolók története, akik minden más kiegészítőnél többet használják az izotóniás italokat. Számunkra az izotóniás ital nem kiegészítő, hanem inkább túlélési eszköz- többre van szükségünk, mint a legdrágább kerékpárra vagy valamilyen  csodaszerre, olyan energiára, amely a megfelelő időben rendelkezésre áll, még a legnehezebb körülmények között is kellemetlenségek nélkül . De ezzel mindig is voltak problémák. nagyon sok izotóniás italt kipróbáltunk már, és ritkán találtunk olyat, amelyik megfelelt nekünk. Elsősorban az ízekkel voltak problémáink. Vagy túl édesek voltak (és a szőlőcukor íze megmaradt a szánkban, különösen a melegebb hónapokban), vagy túl agresszívak voltak a gyomor számára. A leírásokat olvasva elgondolkodtunk azon (sok ízfokozóval, színezékkel és mesterséges aromával), hogy vajon nem ártunk-e többet magunknak, mint használunk.

 Ezért léptünk partnerségre az Nduranz-szal, és egy brit gyártóval, amelynek már korábban is forgalmazói voltunk. Miután bemutattuk a formulát és egy előzetes üzleti tervet,  két termékről tárgyaltunk, amelyeket a gyár csak nekünk gyártana. Először egy izotóniás, majd egy regeneráló ital. Így kezdődött...

izotonični napitek ndure

1. ábra: Mi a legegyszerűbb módja egy új termék tesztelésének? Összegyűjtöttünk néhány élvonalbeli kerékpárost, és nekivágtak, hogy megdöntsék  a Nassfeld hágó rekordját. Hoztak magukkal lelkesedést, kulacsokat, izotóniás italokat, géleket stb..

Regenerációs Ital Regen | Prototype 2  - 500 gRegenerációs Ital Regen | Prototype 2  - 500 g
Eredeti ár10.000 Ft Akciós ár7.000 Ft
- 3.000 Ft
Nincs még vélemény
Regenerációs Ital Regen | Prototype 2  - 1300 gRegenerációs Ital Regen | Prototype 2  - 1300 g
Eredeti ár17.900 Ft Akciós ár14.300 Ft
- 3.600 Ft
1 vélemény

Az állóképességi sportolók problémái - a mi problémáink

 Természetesen nem az íz volt a fő probléma - megszoktuk, sőt élvezzük a szenvedést. Hosszabb túrákon és versenyeken azonban az volt az érzésünk, hogy az emésztetlen csomó a gyomrunkban marad, miközben a lábunkból kifogy az erő. Így az energiahiányt házi készítésű energia pótlókkal, például mandulával, rizs süteményekkel, sőt fóliába csomagolt pirítóssal próbáltuk megoldani. Mindez további kellemetlenségeket okozott  versenykörülmények között. Nem volt ritka azonban, hogy egy edzés vagy verseny utolsó szakaszában azt tapasztaltuk, amit a legkevésbé szerettünk volna, hogy megtörténjen - az izomgörcsöket.

izotonični napitek nduranz

2. ábra:A Nassfeld rekordját természetesen meg kellett örökíteni, különösen azért, mert az NRGY Unit Drink izotóniás ital prototípusa is hozzájárult a rekord eléréséhez.

 Ezért először az összetevőkre összpontosítottunk , amiket néhány kivételtől eltekintve jó minőségűnek találtunk, De néhányuknál úgy tűnt, hogy csak azért kerültek az izotóniás italba, mert valamelyik gyárban maradt belőlük. Fontos megemlíteni hogy a bennük lévő ásványi anyagok is jelentősen különböztek az izzadságban lévőktől.

Miért a "fueling" (energiapótlás) a legfontosabb az edzés mellett?

 Az első probléma, amellyel foglalkoztunk, az energiaszint fenntartása, azaz a szénhidrátok pótlása. Az emberi szervezet szénhidrát raktárai nagyon korlátozottak, de a szénhidrátok nélkülözhetetlenek az állóképességi edzéshez. A szénhidrátpótlás tehát kulcsfontosságú, és ezt az élsportolók már évtizedek óta tudják.  Ráadásul, ha elegendő üzemanyag van a vérünkben - azaz a szervezetünk elfogadta az izotóniás italt, gélt vagy bármilyen szénhidrát készítményt -, akkor a motiváltabbak is leszönk, és a stresszhormonok nem bénítanak meg minket magas pulzusszámmal, vérnyomással és érösszehúzódással.

izotonični napitek za kolesarje

3. ábra: Sok ismert kerékpáros támogatott minket :)

 Az edzés közbeni szénhidrát fogyasztás mellett szóló másodlagos érv az izomgörcsök előfordulásával kapcsolatos. A sportolók körében nem elterjedt az az információ, hogy a legtöbb elektrolit (különösen a magnézium) koncentrációja automatikusan megnő a sejtben, amikor komoly megerőltetés éri őket. Tehát az elektrolitok hozzáadása nincs hatással a görcsök előfordulására - amelyet az elégtelen glükóz és az izom összehúzódását kiváltó idegi jelzések zavara okoz -, viszont az ásványi anyagok válogatás nélküli hozzáadása növelheti az emésztési problémák esélyét.

 A homeosztatikus folyamatok miatt, amelyek az elektrolitkoncentrációt stabilan tartják a sejtben, még megerőltetés közben is, egy kerékpárosnak, triatlonosnak, úszónak, motokrosszosnak, focistának vagy bunyósnak elsősorban arra kell törekednie, hogy a glikogén a megfelelő szinten legyen. Ez a legkönnyebben úgy érhető el , hogy óránként (több órán keresztül egymás után) 90 g CH-t fogyasztunk, emésztési problémák nélkül.  Edzhetünk a végtelenségig - az nem segít, ha olyan táplálékot fogyasztunk, amelyeket a szervezete nem tud felvenni.

 A prototípus koncepcionális tervezése ezért először olyan összetevők keresése irányába indult el, amelyek mind a felvétel, mind pedig a belélegzett oxigén általi későbbi felhasználás és "elégetés" szempontjából rendelkezésre állnak. Ha a bevitt szénhidrátok teljesen fel tudnak szívódni, az természetesen azt jelenti, hogy később fáradunk el hatékonyabb lesz a neuromuszkuláris működés, és nagyobb lesz a motiváció és a koncentráció. Mi mást is kívánhatna egy sportoló?

Az összetevők, amikre valóban szükség van...

 A kevésbé édes maltodextrin, amelynek glikémiás indexe megegyezik vagy meghaladja a glükózét, és a fruktóz kombinációját választottuk. Miért ez a két összetevő? A glükóz transzporter az előbbi felvételéről, míg a fruktóz transzporter (GLUT5) a fruktóz felszívódásáról gondoskodik - így a szervezet  több úton  tud energiát felvenni terhelés közben,

 

4. ábra: Az emésztési problémákat elsősorban a nem megfelelő összetevők vagy a rossz arányok okozzák, a túl nagy mennyiségű glükóz túlterheli a felszívódásáért felelős  transzportert, és ennek következtében nem tud felszívódni vagyis a gyomorban marad. 

 

 A legtöbb izotóniás ital tartalmaz glükóz és fruktóz keveréket, de általában 2:1 arányban. Tekintettel arra, hogy a két transzporter közel azonos energiafelvételi kapacitással rendelkezik, a 2.1-es arány mesterségesnek tűnt számunkra, ezért inkább azt az arányt követtük, amit a szervezetünk is, amikor elfogyasztunk egy élelmiszert. Dr. David S. Rowlands új-zélandi professzor megállapította, hogy a két transzporter közötti optimális arány viszonylag kiegyensúlyozott, minimális előnnyel a glükóz transzporter javára. Ezért 1 : 0,8 maltodextrin-fruktóz arányt választottunk, amely lehetővé teszi 90-120 g OH/h felvételét és felhasználását az emésztési zavarok minimális előfordulása mellett.

Izzadság azonos elektrolitok - minden más a sejten kívül marad...

 És mivel a verseny feladásának vagy a gyengébb eredmények gyakori okai az emésztés problémák, a többi összetevővel sem kockáztattunk. Az elektrolitokat az elvesztett verejték összetételéhez igazítjuk - tudván, hogy csak az jut be a sejtbe, ami hiányzik a sejtból, Az összes elektrolitot a káliumtól a nátriumig az izzadságban lévő koncentrációhoz igazítjuk, így az NRGY Unit Drink izotóniás italban nincs több magnézium, mint amennyit az edzés során elveszít - egy nagyobb mennyiség egyrészt tönkretenné az izotóniás arányt és az igazán fontos elektrolitok (nátrium, klorid, kálium) felszívódását, másrészt növelné az emésztési problémák esélyét.

5. ábra: Az elvesztett ásványi anyagokat vissza kell juttatnunk a sejtbe - a nátrium és a kálium kulcsfontosságú. A nagy mennyiségű magnéziumot jobb ha estére hagyjuk, mivel terhelés közben  csak akadályozza a kulcsfontosságú elektrolitok átjutását a sejtfalon keresztül, és emésztési problémákat okoz.

 Így készült el a prototípus, amelyet kezdetben csak mi magunk használtunk. A következő fázisban sok időt kellett azzal tölteni, hogy olyan természetes aromákat találjunk, amelyek az oldott anyagok mennyiségétől függetlenül iható ízt varázsolnak. A jelenleg kiválasztott narancs, görögdinnye és ananász ízek enyhék, és még rendkívül meleg körülmények között is megőrzik friss ízüket. Az izotóniás italt az előzetes fázisban számos kerékpáros tesztelte, és “még túlzásba is vittük” - jóval több mint 90g szénhidrátot fogyasztottunk óránként tisztán folyékony forrásból és legalább négy órán keresztül.

 

 

 A tesztalanyok nagy részének, köztük néhány országos bajnoki cím birtokosának, a kerékpárosoktól az enduro motokrossz versenyzőkig, nem volt semmilyen problémája, ami további lendületet adott nekünk, hogy ezt az arányt használjuk a regeneráló ital kifejlesztése során is. Ezek ugyanúgy szükségesek az állóképességi sportolók számára, de nagy részük rossz összetételű.  Régi elavult ismereteken alapulnak, amelyek nem veszik figyelembe az új edzésmódszereket (pl. rövidebb intervall edzés) vagy az edzés során bevitt anyagokat.

Energia egységek

 Az NRGY Unit Drink izotóniás ital valami újat vezet be - az energia egységet. Az energia egység az Nduranz márkanév alatt forgalmazott összes energia-hidratáló termékben ugyanaz. Tehát ugyan azzal a szénhidrát aránnyal rendelkezik így kombinálhatjuk az izotóniás italt, a gélt vagy a juice bar-t (az energiaszelet egy olyan formája, amely elég lédús ahhoz, hogy megállás és szünet nélkül fogyasztható legyen). Mérsékelt edzéshez egy energia egységre, intenzív vagy hosszú edzéshez kettőre van szükségünk.

 energijska enota nrgy unit

7. ábra: Az adagolás leegyszerűsödik -  Nduranz energia- és hidratáló termékek azonos szerkezetűek, így tetszőlegesen kombinálhatók a megfelelő energia- és elektrolit ellátás elérése érdekében. 1 energia egység mérsékelt edzéshez, 2 intenzív edzéshez és versenyzéshez. 

 A kombináció ízlés, a verseny intenzitása és személyes preferencia kérdése - így egy hegymászó hideg időben inkább egy gélt, míg egy kerékpáros a Kanári-szigeteken az izotóniás italt fog választani. Két eneragia egységgel, bárhogyan is jut el hozzájuk, elérik a célt.ami az optimális eredmény eléréséhez elengedhetetlen 90g CH/h oxidációja.

 Az izotóniás ital mindenekelőtt a sport iránti szenvedélyünk terméke, ezért a végső célja éppen - az egészség, a teljesítmény és végső soron a sport iránti szenvedély fenntartása és fokozása.

Regenerációs Ital Regen | Prototype 2  - 500 gRegenerációs Ital Regen | Prototype 2  - 500 g
Eredeti ár10.000 Ft Akciós ár7.000 Ft
- 3.000 Ft
Nincs még vélemény
Regenerációs Ital Regen | Prototype 2  - 1300 gRegenerációs Ital Regen | Prototype 2  - 1300 g
Eredeti ár17.900 Ft Akciós ár14.300 Ft
- 3.600 Ft
1 vélemény

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény