Hogyan frissíts egy forró nyári napon?

A nyár közepén vagyunk legalábbis itt Európában. Ez pedig magas napi hőmérsékletet és edzés után fehér sófoltokat jelent a ruhánkon .

Az is jelzi, hogy sokat izzadunk. Élsportolóknál elérheti a 3 liter / óra értéket, ami mondanom sem kell, hogy sok!

Leültünk kutatási és fejlesztési vezetőnkkel, dr. Tim Podlogar-ral egy rövid beszélgetésre. Megkérdeztük, hogy mire kell figyelni ha meleg időben edzünk (tippeket a hidratált állapot fenntartásához lásd a hidratációs útmutatónkban).

Tim Podlogar Hydration

Tim, látjuk, hogy biciklivel érkeztél. Először is, miért is izzadunk?

A testmozgás során zsírokból és szénhidrátokból származó energiát használunk fel ahhoz, hogy energiát nyerjünk a mechanikai munkához. Ez a folyamat azonban meglehetősen alacsony hatékonyságú, vagyis a tényleges energiafelhasználásnak csak körülbelül 18–23% -át teszi ki. A többi hőtermelés. Tehát kemény edzésnél akár több mint 1000 W hőt is termelhetünk!t!

Testünk célja, hogy a testhőmérsékletet 37 Celsius fok körül tartsa. Nyáron, amikor a környezet is meleg, a test lehűlésének egyetlen igazán hatékony módja az izzadás. Izzadságcseppek jelennek meg a bőr felületén, és elpárolognak. Az halmazállapot változás (azaz a folyadék gázzá változtatásával) energiát fogyaszt, így lehűlünk. Nagyon egyszerű.

Valóban nagyon egyszerű. A kiszáradás rontja a teljesítményünket?

Az egyszerű válasz: IGEN..

Számos tanulmány kimutatta, hogy az edzés közben elvesztett víz elégtelen pótlása esetén romlik a teljesítmény. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy lassul az izmok vérkeringése (vagyis kevesebb oxigént szállít), vagy csökken az izzadás mértéke (azaz megemelkedik a test belső hőmérséklete).

Tehát egyértelmű, hogy pótolni kell az edzés közben elvesztett folyadékot.e.

A sporttudósok között vita van arról, hogy mennyi folyadékot veszíthetünk, mielőtt csökken a teljesítmény. Te mit gondolsz?

A jelenlegi tudományos kutatások alapján azt gondolom, hogy nagy intenzitású intervall edzéseknél, a folyadékvesztést a testömeg 2%-a alatt kell tartani, mivel ilyen edzéseknél alapvető fontosságú az izmok vérkeringésének fenntartása.

Másrészt, hosszú közepes intenzitású edzéseknél, a testtömeg-veszteség akár 4%-a  is elfogadható.

Szóval, mennyi folyadékot kell inni?

Nehéz megmondani, mivel az izzadás mértéke egyénenként változik.

Az alapszabály azonban az lenne, hogy ki kell tapasztalni és mindig inni ha szomjas vagy, és / vagy legalább 500 ml óránként.

A folyadékbevitel optimalizálása érdekében ajánlott meghatározni az izzadás mértékét. Mérd meg magad edzés előtt és után. A testmozgás során elvesztett és bevitt folyadék összege elosztva az edzés időtartamával órákban, megadja a hozzávetőleges izzadási arányt.

Arra kell törekednünk, hogy egy hosszú közepes intenzitású edzés végén ne veszítsünk többet mint a testtömeg 4% -a, egy rövid intenzív edzés végén a testtömeg 2% -a.

Az Nrgy Unit Gel-ek használata esetén ajánlatos az egyik kulacsot vízzel feltölteni, az optimális hidratálás érdekében. Amikor az Nrgy Unit Drink-et és az Nrgy Unit Gel-t is használjuk, ajánlott az Nrgy Unit Drink-et 750 ml vízzel összekeverni.

Nrgy Unit Drink
Ha többet szeretnél tudni az edzés közbeni folyadékpótlásról nézd meg Hidratációs Útmutatónkat.

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár15.400 Ft
- 7.301 Ft
3 vélemény