Hogyan befolyásolja a stressz a céljaidat?

A zsírégetés sokoldalú folyamat, de általában két dologra egyszerűsítik. Azt mondják, ez nagyon egyszerű vagy kevesebbet kell enni, vagy többet kell edzeni. Még egyszerűbb  - ha edzünk és kevesebbet eszünk, a siker garantált. És bár elméletileg ez vitathatatlan tény, a gyakorlatban gyakran előfordul, hogy a kezdeti súlyvesztés után a dolgok lelassulnak vagy akár le is állnak. Még mindig úgy tűnik, hogy fenn áll a kalóriadeficit , de a zsír és különösen a víz furcsa helyeken kezd felhalmozódni - sőt izomtömeget vesztünk. Mi lehet az oka?

Testünk olyan rendszer, amely homeosztázisra törekszik. Ez azt jelenti, hogy a test az élettani folyamatokat nagyjából mindig ugyanúgy végzi, függetlenül a külső környezeti tényezőktől. Ez a konzisztencia névleges biztonságot nyújt, mivel lehetővé teszi minden szerv, szövet és sejt zavartalan működését. Megnőhet a szén-dioxid mennyisége, a testhőmérséklet, megváltozhat a hormonegyensúly - de a hízás és a fogyás olyan jelenség, amely éppen ezen a fiziológiai folyamaton kívül található. Az evolúció szempontjából a zsírgyarapodás pozitív folyamat a test számára, mert  az agy számára,  stratégiai tartalékot jelent arra az esetre, amikor szükség lesz rá. A gyors zsírvesztés viszont iskola példa a negatív visszacsatolási körre, mert a test meg akar állítani valamit, ami a jövőben árthat nekünk. És mivel a vadászó-gyűjtögető életmódról viszonylag gyorsan váltottunk az előre elkészített, iparilag feldolgozott élelmiszerek társadalmára, ezért a szervezetünkben gyakran nagy a zavar. A mindennapi stressz miatt a jelátviteli útjaink túlterheltek - ha túl kevés alvás, étkezés mellőzés, nagy mennyiségű koffein és fizikai terhelés mellett történik, akkor egy állandó adrenalin-izgalomban lévő szervezetet kapunk. Az ereket hamis hormonok, citokinek árasztják el, ezért a szervezet nem tud egyszerre  gyulladásokat kezelni és zsírt égetni, így ez az utolsó helyre kerül a fiziológiai folyamatok listáján. Bármennyire is erőltetjük.Nem a hibákról fogunk beszélni, amelyeket mi magunk is gyakran elkövetünk. A fent említett dolgok (sok alvás, szabályozott étrend, stresszkezelés) a sikeres zsírvesztés előfeltételei, de ami még fontosabb, az egészséges életbe való befektetés. Ezen a ponton fontos megemlíteni még valamit az állóképességi tevékenység során bekövetkező zsírvesztésről. A több órán át tartó hosszú távú tevékenység definíció szerint a zsírégetést jelenti, de tudnunk kell, hogy a test ekkor is  homeosztázisra törekszik. Más szavakkal a hosszó idejű terhelés később fokozott étvágyhoz vezet (akár több kalóriát is elfogyaszthatunk). Sajnos a hosszú távú fizikai aktivitás mást is eredményez. Még pedig, hogy jelentős mértékben szabadul fel a kortizol nevű stresszhormon. Általában ezt rossznak gondoljuk - de védő szerepe is van. Amikor a test túl sokáig áll stressz alatt, a kortizol jelzi az agynak, hogy valami nincs rendben, tehát vagy menekülésre, vagy harcra készül. Ennek során az immunfunkció kikapcsol (mivel az adott pillanatban nincs rá szükség), korlátozza a szexuális funkciókat, izmainkból pedig minden olyan anyagot kezd felszabadítani, amelyre a szervezetnek szüksége van a helyzet sikeres leküzdéséhez. A szomorú tény az, hogy a test nem  a zsírt fogja felhasználni - inkább elégeti az izmokat, mivel az utóbbiak kevésbé fontosak a (evolúciós) túlélés szempontjából.

Ezért az állóképességi sportolók szívesen használnak zsírégetőket és más koffein készítményeket. Ezek gyorsan biztosítják a test számára a kívánt energiát, a noradrenalin felszabadulása pedig fokozza a mozgásvágyat is. De ezek csak rövid ideig hatásosak. A probléma nem egy vagy két csésze kávé naponta - a problémák ott kezdődnek, hogy a legtöbb készítmény óriási mennyiségű serkentőt tartalmaz. Vegyük például a koffeint - a koffein kis mennyiségben viszonylag egészséges és hatékony anyag az éberség rövid távú megőrzéséhez. De tudni kell, hogy ez csak az éberség érzését adja, és hogy testünk nem igazán van ébren. A koffein szerkezetileg nagyon hasonlít a nukleozidhoz, amely lelassítja az idegrendszert és álmosságot okoz. Fizikai hasonlósága miatt antagonistaként működik - vagyis hasonlít az álmosság természetes kiváltójához. Hatása annyira erős hogy a fáradtság érzését is elnyomja akár több órán át..

Photo credit: Michael Setzer

De valami más is történik. A koffein hasonlít a noradrenalinhoz is. Tehát hozzá hasonló hatást vált ki. Az adrenalin túlsúlya jó érzéssel tölt el bennünket, de ezt mindig a bumeráng-effektus követi. A test tehát leáll saját noradrenalin-termelésével, mivel hozzászokik hogy napi szinten, nagy dózisban,kívülről kap valami hasonlót. Következésképpen napközben fáradtak vagyunk, és edzés kapacitásunk is csökken.

Ezt egy teljes hormonális válasz követi. Említettük a kortizol növekedését -  drasztikusan emelkedik minden egyes "erős" zsírégetőnél, ami nem kívánt reakciókhoz vezet. Vérnyomásunk megemelkedik , az artériák összeszűkülnek, és gyulladást váltanak ki a sérülések gyorsabb gyógyítására (amelyek valójában nem is léteznek). Az immunrendszer csak félig működik, de ugyanakkor folyamatosan jelzi a gyulladás jelenlétét, ez hosszú távon különféle autoimmun és krónikus betegségekhez vezethet. A súlycsökkenést nem annyira az anyagcsere folyamatok szempontjából érinti, hanem nemi hormonjaink révén, amelyek szintén felelősek az izomtömeg és a zsírszövet szabályozásáért. Mindkét kulcshormon - a már említett stresszhormon és a tesztoszteron nemi hormon (nőknél a progeszteron, ami szintén kulcsfontosságú) ugyanabban a kezdeti szakaszban termelődik. Minél több energia megy el a stresszreakciókra , annál kevesebb marad a tesztoszteron és a progeszteron számára. És minél kevesebb termelődik ezekből a hormonokból , annál inkább felhalmozódik a testben a zsír, annál jobban megtartja a vizet, és annál kisebb a funkcionális izomtömeg. A zsírégetők, amelyek különféle népszerű marketing kifejezések (termogenezis) révén "zsírégetnek", pontosan az ellenkezőjét teszik - emellett stressz hormonokkal bombázzuk a testünket, és tönkretesszük hormonháztartásunkat amely így a zsírfelhalmozódást fogja segíteni.

A zsírvesztés akkor lehetséges, ha ezt a folyamatot közvetett módon közelítjük meg. Amennyiben növeljük a mozgás intenzitását, az anyagcsere és a hormonális válaszok a homeosztázis fenntartásának logikus következményei. A fizikai aktivitás növelése - legalábbis az utolsó szakaszban - bizonyos mértékben egybeesik a stressz csökkenésével. Elsőként ezt a mechanizmust az orosz űrhajósok használták dr. Valerij Pojakov, a repüléstechnika szakorvosa. Adaptogéneket adott az űrhajósoknak - olyan növények, amelyek zord körülmények között (hideg, magasság, napfény hiányában) nőnek, és olyan anyagokat termelnek, amelyek integrált, "nem specifikus reakciót adnak stressz hatására" az emberi testben. Röviddel ezután az adaptogének hasznos tulajdonságait kezdték kiaknázni a sportolók is, mivel rájöttek, hogy az állóképességi edzés anaerob szakaszában alacsonyabb a stresszhormon, a kortizol mennyisége, következésképpen nagyobb a tüdő kapacitása (VO2max). A kortizol minden áron történő csökkentése határozottan nem ajánlott, de az adaptogéneknél a kortizol termelés okának és nem következményeinek megszüntetéséről van szó. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy optimalizálják a HPA tengely működését, amely a hipotalamustól az agyalapi mirigyig terjed, és természetesen szabályozza a mellékvesét. Ez  a három mirigy, szabályozza a stressz reakciókat  az érzéstől, az immunrendszeren , és a szexualitáson át az energiaátalakulásig. Intenzív fizikai aktivitás során az adaptogének többdimenziósan hatnak - enyhítik a gyulladást, modulálják a stresszt és a nemi hormonokat, és ennek következtében növelik a VO2max értéket. Az adaptogének másik pozitív jellemzője, hogy mindegyikük gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ezért rendszeres bevitelükkel sok jót teszünk a jövőnk számára.

E két módon válhatunk "zsírégetővé". Jó adaptogén formulával serkentjük szerveink működését, következésképpen az atlétikai képességeink is jobbak, a hormonok is optimálisan működnek, a kalóriák elégetése pedig a jobb izom- és anyagcsere-válasznak köszönhető. Nem mondjuk, hogy a koffein rossz, mert mi magunk is használjuk - de csak  intenzívebb edzésekhez vagy mérkőzésekhez ajánljuk . A zsírégetés szempontjából az adaptogének nagyobb és a stimulánsok kisebb aránya javasolt. Így érjük el az optimális testműködést edzés közben és után. Ha komplex zsírégető formulát  vásárolunk, akkor a lehető legmagasabb arányú adaptogént kell tartalmaznia a hatóanyagok szabványértékével. Például elemezhetjük a Fusion-t, a személyes kedvencünket. A ginzenget és a Rhodiolát először a serpák használták, mivel felfedezték hogy e növények hatására nagyobb energiával rendelkeznek amikor hegyet másznak. Ez az energia nem volt más, mint a fokozott oxigénfelhasználás és a csökkent stressz hormon vagyis kortizol szint.. A Rhodiola csökkenti a gyulladást (C-reaktív fehérje), az izomkárosodást - ugyanakkor kiválóan megelőzi a hipoxiát is. A rák megelőző tulajdonságok mellett a ginseng fokozza a véráramlást és csökkenti a gyulladást. 20 mg természetes koffein tartalma azt jelenti, hogy jó néhány kapszulát elfogyaszthatunk, de még mindig nem haladjuk meg a kávéban található mennyiséget - a zöld tea kivonattal kombinálva növeli az alfa-1 agyhullámokat, ami megnyugtatja az elmét és tovább növeli a Fókuszt. A szőlőmag kivonat nemcsak az oxidatív stressz ellen küzd, hanem a tesztoszteron ösztrogén arányt is optimálisan tartja. Sporttevékenység során további elönye hogy értágító hatású, igy javítja a keringést. További fontos összetevői - a gyömbér és a cayenne paprika ismert az étrendből, mert fokozzák az anyagcsere funkciót, míg a pitypang kivonat vízhajtó hatással rendelkezik de nem okoz ásványianyag hiányt.

A mai világban gyakran a  gyors, azonnali megoldásokat keressük, de ne felejtsük el, miért kezdtünk bele egy állóképességi sportba - legyen szó kerékpározásról, futásról, triatlonról, úszásról vagy valami egészen egzotikusról. Ezek a sportokban soha nem jön azonnal az eredmény  - leggyakrabban a jutalom inkább maga az út, nem pedig a cél. Szükségünk van azonban bizonyos alapismeretekre, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden lelkesedés ellenére nem követünk el olyan hibákat amelyek tönkreteszik a fejlődésünket.

 
 

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény