Hogyan érheted el a legjobb eredményt az első triatlon versenyeden?

Természetesen edzéssel! De ha megkérdezel egy profi triatlonost, az első dolog, amit mondani fog az a szénhidrát feltöltés  vagyis a verseny előtt a glikogén készlet feltöltése. De az egyik legnagyobb hiba, amit sok állóképességi sportoló elkövet, hogy azt hiszi ez a kis készlet elég lesz a versenyhez. E felfogás mögött az a logika áll, hogy a glikogén "to-go" glükózmolekulák gyűjteménye, amelyeket a verseny során ugyanolyan hatásfokkal lehet hasznosítani, mint a géleket, izotóniás italokat. Sajnos ez nem egészen így van.

Gyorsabban használjuk fel a glikogént, mint gondolnánk

Körülbelül 450 g van belőle a májban és az izmokban, feltéve, ha a verseny előtti napokban sok szénhidrátot fogyasztunk edzés közben és utána újratöltjük . Intenzív sportolás során percenként 2-3g-ot használunk fel belőle, tehát sokkal többre van szükség mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Ezért fontos a folyamatos energiapótlás, nem beszélve egy 5-6-7 órás versenyről 

.

Ha megkérdezed Alex Rhodes szponzorált versenyzőnket, aki a dániai ITU xxterra világbajnokság 2 helyezettje. hogy milyen tényezők vezetnek a jó eredményhez. Azt mondaná, hogy sokkal fontosabb, hogy mi van a kulacsban, mint hogy hány kiló a biciklid – és hogy időben idd meg..

Ez különösen fontos az „olimpiai távnál” hosszabb versenyeknél, ahol már néhány nappal korábban el kell kezdenünk a pihenést és a feltöltést.  Sprint és Supersprint kategóriában ahol intenzívebb – de rövidebb a terhelés – a szervezet  gyorsabban égeti el a glikogént, mint ahogy azt a legoptimistább számítások mondják. Pontosabban – nem a glikogén fogy ki először, hanem mi kezdünk elfogyni.

Blaž Brečko triatlonios a Kanári-szigeteken szokásos futása előtt - Blaž annyira beleszeretett a triatlonba, hogya kiváló feltételek miatt a Kanári-szigeteken maradt..

Amikor fogy a glikogén, a szervezet csökkenti a kapacitést

A szervezet nem úgy működik, mint egy autó, amely tele és majdnem üres tankkal egyformán mőködik. Az energia receptorok nagyon korán észlelik, hogy a szervezet glikogénkészlete fogyóban van, ezért az agyunk  szándékosan korlátozza a szervezet teljesítőképességét. Azt hisszük,; hogy 100%- on megyûnk, de a valóságban már nagyon korán csak 70%-os teljesítményt nyújtunk. Mivel a glükóz és a glikogén a szervezet számára ugyanazok a vegyületek, a gyorsan felszabaduló szénhidrát folyamatos hozzáadásával azt sugallhatjuk a szervezetnek, hogy minden rendben van, és csak annyi glikogént használunk, hogy "betömjük" a fogyasztásunkban lévő lyukat.

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár15.400 Ft
- 7.301 Ft
3 vélemény
High 5 energy gel AQUA -  20 db Energia zselé
Eredeti ár12.000 Ft Akciós ár8.700 Ft
- 3.300 Ft
Nincs még vélemény

Miért van egyre kevesebb levegőnk?

Nem a vas a hibás. Hosszú erőfeszítések során, hatalmas mennyiségű stresszhormon, kortizol, valamint noradrenalin szabadult fel. Mindkettő egy sor fiziológiai folyamatot indít el, amelyek megállítanak bennünket – az eredményesség szempontjából az egyik legproblémásabb az érösszehúzódás, a VO2max számos tényező keveréke, az energiát a vérben átáramló levegő mennyisége is meghatározza. A vérkeringés optimalizálásának elmaradásával a maximális aerob kapacitás és az alapvető energiafolyamatok is csökkennek. tehát nagyon fontos a szénhidrát folyamatos hozzáadása. mert ez  alacsonyan tartja a stresszhormon szintjét, ami az energiahatékonyságot is javítja.

A görcsök okai

A görcsök mögött álló okokat nehéz néhány mondatban elmagyarázni. De hidd el nekünk, nagyon kevés köze van a magnéziumhoz, és sokkal több köze van az energiához és az idegekhez. Amikor a vérből kezd kifogyni a glükóz, az idegi jelek (főként az acetilkolin) továbbítása megszakad, és az izom összehúzódott állapotban marad. Emlékezz arra, hogy a verseny melyik pontján jelentkezett a görcs, és hogyan érezted magad akkor. Ha stabilan tartod a glükózszintedet, elkerülheted a görcsöket - ezért is jó ötlet, ha néhány perccel a mászás előtt benyomsz egy energia gélt.

Az energiapótlás másik egyszeű formája a zabszelet -Marino Jukić (Adriatic Coaching) a szilárd ételekre esküszik - nos, a 120g vagy 40g-os flapjack erre igazán jó megoldás - sportolás közben általában problémás az étkezés, ezért olyan ételeket kell találnunk, amelyeket az emésztőrendszerünk nem utasít el.

4Energy Salty Bar (sós energiaszelet) - 4Endurance - 10 x 45 g4Energy Salty Bar (sós energiaszelet) - 4Endurance - 10 x 45 g
nrgy unit bar
4Energy Bar energia szelet - 4Endurance - 10 x 45 g4Energy Bar energia szelet - 4Endurance - 10 x 45 g
Eredeti ár5.690 Ft Akciós ár4.500 Ft
- 1.190 Ft
1 vélemény

A titkos összetevő az eredmény javításához ...

.. a cukor az egyik. Nincs olyan tápanyag, amely annyira megváltoztatná az eredményt, mint a glikogén. De itt jön a probléma. A gyomor-bélrendszerünk érzékeny sportolás közben, és a nagy mennyiségű glükóz ... szerintem, tudod mit eredményez. De az ajánlások egyértelműek - minél többet tudsz megemészteni, annál jobb az eredmény. 60g/CH a minimum, amivel már képes vagy eredményesen versenyezni de . 90g/CH az optimális, amire törekedned kell, 120g/CH/h egyelőre csak egy kitűzött cél. Bár ez biztosítaná  a legjobb eredményt, de ez okozza a legtöbb gyomorpanaszt is. A számok természetesen a tapasztalt versenyzőkre vonatkoznak, és hangsúlyozni kell, hogy nem szabad mindenáron a statisztikákra alapozni. Találd meg az "üzemanyag-utánpótlásban" is a számodra legmegfelelőbbet..

Hogyan kerüljük el az emésztési zavarokat sportolás közben?

Íme a cikkünk lényege. A múltbeli rossz tapasztalatok arra kondicionáltak minket, hogy inkább üresen versenyezzünk - általában a rossz minőségű gélek miatt, amelyek problémákat okoztak. Ezért sok triatlonos teljesen elkerüli az energia géleket, és meg is értjük, miért. Az összetétel, az állag, a borzalmas utóíz és a szomjúság - az ember elgondolkodik azon, hogy a gyártó próbálta-e valaha a saját géljét? Ízfokozók, mesterséges édesítőszerek stb..

Kizárólag izotóniás itallal lehetetlen elérni a 90g CH/h értéket. Kombinálnunk kell energia gélekkel, energia szeletekel, - bármivel, ami a gyomrunknak megfelel. De amikor az összetevőkről van szó, három dolgot kell mindenekelőtt figyelembe vennünk:

  • a szénhidrátforrásoknak különbözőnek kell lenniük, mivel a glükózfelvétel korlátozott, ezért egy második forrással lehetővé tudjuk tenni, hogy egy másik transzporter (GLUT5) lásson el minket energiával - így nem terheljük meg a gyomor-bél traktust.
  • olyan alapanyagot (maltodextrin) érdemes választani amely a lehető legkíméletesebb a gyomornyálkahártyához
  • a zsirokat lehetőleg ne a versenyen hanem jóval elötte és lehetősleg csak kis mennyiségben fogyasszuk, mivel ez megakadályozza az energia gyors felszívódását

Mit ajánlunk?

Bármilyen izotóniás italt is választasz, azt érdemes elöször tesztelni, ezért nem javasoljuk, hogy a verseny napján próbálj ki valami újat. Fontos, hogy legyen egy kipróbált, bevált és biztonságos megoldás. Kovács Gyula az NRGY Unit Drink-et  ajánlja, amelyet Dr. Tim Podlogar kineziológussal együttműködve fejlesztettünk ki. Úgy véljük, hogy ez az izotóniás ital, valóban mindent megad a szervezetnek, amire szüksége van - és még annál is többet.

 Kovács Gyula triatlonos is tisztában van az üzemanyag-utánpótlás fontosságával ezért a ciprusi edzőtáborba is az NRGY Unit Drink-et  vitte magával. A napi három edzés.teljesítéséhez és a regenerációhoz is kell az utánpótlás

Egészítsd ki az izotóniás italt egy jó minőségű energia géllel. Fogyassz egy kulacs Nrgy  Unit Drink-et és egy Nrgy Unit Gelt, és ezt ismételd meg minden órában. Ha nem érzed jól magad, vegyél vissza egy kicsit, vidd lejjeb a pulzusod, majd pótold az energiát, amilyen gyorsan csak lehet, garantáljuk, hogy utána jobban fog menni. A glikogén pótlása nem csak az energiáról szól - számos más előnye is van, elsősorban neurológiai és hormonális kapcsolatok alapján működik.


Miért az Nrgy Unit Gel a legjobb választás versenyzéshez?

  • Maltodextrin és fruktóz kombinációját tartalmazza - a maltodextrint tartják az emésztési problémák legalacsonyabb előfordulási gyakoriságával rendelkező széhidrátnak.
  • A kulcsfontosságú elektrolitokat tartalmazza.
  • Kétszer annyi energiát tartalmaz mint egy átlagos energia gél
  • Nem tartalmaz feldolgozott összetevőket (glükóz-fruktóz szirup), mesterséges ízfokozókat és mesterséges édesítőszereket.
  • Frissen (a gyártás során) préselt gyümölcslevet és kizárólag természetes aromákat tartalmaz.
  • Koffeinmentes és koffeines változatban is kapható..

Az Nrgy Unit Gel 45 g CH tartalmazó gél, amely az Nrgy Unit Drink izotóniás itallal azonos összetételű, és az izzadsággal távozó elektrolit veszteséghez tökéletesen igazított összetételű.

Hogyan javíthatod az eredményeidet a következő versenyeken?

Olvasd el blog bejegyzéseinket , amelyekből értékes és hasznos információkat tudhatsz meg  az edzésről, az energia pótlásról, tudományról  Különösen ajánljuk  Sporttaplalkozas edzes kozben es utan. Meet Nduranz  és rdekes lehet ez a blog is a koffeinről - A koffein hatása a sportteljesítményre

Fotók http://gyulalovasfoto.hu

Izotóniás ital Nrgy Unit Drink - 1500 gIzotóniás ital Nrgy Unit Drink - 1500 g
Nduranz HMB

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár15.400 Ft
- 7.301 Ft
3 vélemény