energia gél

Az állóképességi sportolók körében az energia gélek már az alapvető felszerelés részét képezik. Sokan azonban még nem ismerik ezt a rendkívül praktikus és hatékony sporttáplálék-kiegészítőt..

Ez új kérdések egész sorát veti fel. Mit jelent egyáltalán az energia? Mit tartalmaz valójában? Milyen az íze? Árthat nekem? Miért érdemes használni? Használjam?

Ebben a blogban megismerkedünk az energia géllel, és megválaszoljuk ezeket a kérdéseket

Energia vs. energia

A sporttáplálkozás világában van egy jelentéstani probléma. A probléma az "energia" jelzőben rejlik. Ez különösen energiaitalok esetében tűnik ki, és ennek következtében az energia gélekre is átragad.

Amikor az emberek meghallják az "energiaital" kifejezést, sokan olyan italokra gondolnak, mint a Red Bull vagy a Monster. Ugyanakkor az energiaitalt gyakran nevezik sportitalnak vagy izotóniás italnak is, mint például Nrgy Unit Drink vagy EFS.

Bár mindkét csoportot energiaitalnak nevezik, alapvetően különböznek egymástól. Az első csoport az olyan stimulánsokon alapul, mint a koffein, míg a második csoport a szervezet energiaforrásán, a szénhidrátokon - bár az első csoport is tartalmaz szénhidrátokat vagy cukrot, ez a forrás nem optimális az edzés közbeni használatra.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a koffein energiát ad. A stimulánsok nem energiát adnak, hanem arra ösztönzik az agyat, hogy kevésbé érezze magát fáradtnak, mint amilyen valójában. Így pontosabb lenne az előbbieket "energetizáló italoknak", az utóbbiakat pedig "energiaitaloknak" nevezni.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy vannak olyan energia gélek is, amelyek koffeint tartalmaznak. Az ötlet lényege, hogy az energia és az élénkítő hatás kombinálódjon. A koffein sportban való alkalmazásáról itt olvashatsz bővebben.

Az "energia" jelzőt két különböző típusú étrend-kiegészítőre használják: az egyik az olyan stimulánsokon alapul, mint a koffein, a másik a szénhidrátokon, amelyek a szervezet fő energiaforrását jelentik.

Miért használjunk energia gélt?

A szervezetnek energiára van szüksége a működéshez, amelyet szénhidrátokból nyer. A szervezetnek saját szénhidrát raktárai is vannak, amelyeket glikogén formájában tárol az izmokban és a májban.

Egy állóképességi sportolónak sok energiára van szüksége egy intenzív edzés során. Mivel a szervezet a saját szénhidrát- vagy glikogénraktárait alig több mint két óra edzés után elhasználja, ezért a glikogénraktárak minél hosszabb ideig történő fenntartása érdekében folyamatosan szénhidrátot kell bevinni a szervezetbe.

Amikor a szervezet kifogy a glikogénból, leáll, és eléhezel. Más szóval, elfogy az energiája, és abba kell hagynod az edzést.

Mivel ekkor már túl késő külső szénhidrátforrást bevinni, ezt még azelőtt kell megtenned, hogy a tested felhasználta volna a glikogént.

Gondoskodnod kell arról, hogy az energiabevitel időben történjen. Ha már fáradtnak érzed magad,  túl késő.

A szénhidrátbevitel célja tehát az, hogy a lehető legjobban lelassítsa a saját glikogénraktáraink felhasználását. Azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a szervezet bár lassaban de felhasználja a glikogénraktárait, tehát a glikogén felhasználásának lassításáról beszélünk, nem pedig megakadályozásáról.

Az edzés során ajánlott szénhidrátbevitel az edzés hosszától és intenzitásától függ, a legjobb állóképességi sportolók óránként 90-120 szénhidrátot visznek be intenzív edzés során. Ez nagyon magas szénhidrátbevitel, amihez egyrészt a szervezet hajlandósága szükséges, hogy felszívja ezt a tápanyagmennyiséget, másrészt a szénhidrátok megfelelő kombinációja és aránya a használt táplálák-kiegészítőben.

Az energia gélt a magas szénhidrát bevitelre optimalizálták edzés közben, mind a praktikusság (kis térfogat az energia mennyiségéhez képest), mind az összetevők optimalizálása szempontjából, ami természetesen gélről gélre változik.

A szervezetnek intenzív edzés közben szénhidrátok formájában energiára van szüksége. Az energia gél a legpraktikusabb és leghatékonyabb módja annak, hogy ezt az energiát biztosítsuk számára.

Mit tartalmaz egy energia gél

Minden energia gél fő összetevője a szénhidrát. Innen ered az "energia" elnevezés. Ha egy olyan energia gélről lenne szó, amely nem tartalmaz szénhidrátot, akkor már nem beszélhetnénk energia gélről.

A legtöbb energia gél valamilyen formában ásványi anyagokat is tartalmaz. Ez lehet csak só, amely a legfontosabb ásványi anyag, amelyet intenzív testmozgás során pótolnod kell, vagy lehetnek ásványi anyagok összetettebb kombinációi, amelyek teljes mértékben pótolják az edzés során az izzadsággal elveszített elektrolitokat.

Egyes energia gélek vitaminokat is tartalmaznak, amelyeknek intenzív edzés közben nincs funkcionális értékük.

Az energia gél fő összetevője a szénhidrát..

Szénhidrátok az energia gélekben

Az energia gélek szénhidrátokon alapulnak, de ebben a tekintetben az energia gélek nagyon különböznek egymástól.

Fontos, hogy a gél olyan szénhidrátokat tartalmazzon, amelyek gyorsan felszívódnak. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy magas glikémiás indexű szénhidrátról van szó, mivel a fruktóz rendkívül gyorsan felszívódik, de nem rendelkezik magas glikémiás indexszel. A cél az, hogy a szervezet a szénhidrátot a lehető leggyorsabban energiává alakítsa. Az energia gélekben a leggyakoribb szénhidrát a glükóz. Ez egy alapvető cukor, amely egyben a szervezet elsődleges energiaforrása is.

A tudomány felfedezte, hogy a szénhidrátok optimális felszívódásához glükóz és fruktóz kombinációjára van szükség. Ennek az az oka, hogy ez a két alap cukor különböző szénhidrát-transzportereket használ a szervezetben. Ha csak edzés közben viszel be glükózt, a szervezet óránként csak 60 gramm szénhidrátot képes felszívni. Ha fruktózt adunk hozzá, ez az érték óránként 90-120 gramm szénhidrátra is emelkedhet.

Az energia gél optimális szénhidrát forrása a glükóz és a fruktóz kombinációja 1 : 0,8 arányban. 

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény
High 5 energy gel AQUA -  20 db Energia zselé
Eredeti ár12.000 Ft Akciós ár8.700 Ft
- 3.300 Ft
Nincs még vélemény

Árt nekem a cukor?

Az egyik alapvető ok, amiért oly sok sportoló küzd azzal, hogy intenzív edzés közben megfelelően étkezzen, a cukorbeviteltől való félelem.

Ennek oka az a tévhit, amely sok élsportolót is befolyásol, miszerint a cukor ártalmas és súlygyarapodást okoz.

Ennek a mítosznak természetesen van ésszerű alapja. A cukor magas kalóriatartalmú, így mindenképpen súlygyarapodást okozhat, és árthat is, mivel a magas glikémiás indexű élelmiszerek inzulinreakciót váltanak ki, ami cukorbetegséghez vezethet. De ez nem fog megtörténni edzés közben.

Általánosságban fontos tisztában lenni azzal az alapvető különbséggel, hogy valaki túlzott mennyiségű cukrot fogyaszt, amikor a teste nyugalomban van, és nincs szüksége energiára (amikor a cukor bizonyosan nagyon káros lehet), és egy állóképességi sportoló, akinek a teste intenzív edzés közben mozgásban van, és energiára van szüksége a működéshez.

Ha a szervezetnek az intenzív testmozgás során nem áll rendelkezésére energia, az számos egészségügyi következményhez vezet, például az immunrendszer csökkenéséhez, betegségekhez, sérülésekhez. Ezért állóképességi sportolóként tisztában kell lennie azzal, hogy a cukor intenzív edzés közben olyan energiaforrás, amelyre égető szüksége van.

A cukor káros lehet, amikor a szervezetnek nincs szüksége energiára, ahogyan a cukorhiány is káros lehet, amikor a szervezetnek szüksége van energiára intenzív edzés közben.

Glükóz vagy maltodextrin?

Az energia gélek általában glükózt vagy maltodextrint tartalmaznak. Ez felveti a kérdést, hogy mi a különbség a kettő között.

A maltodextrin egymáshoz kapcsolt glükóz molekulákból áll. A glükózzal ellentétben a maltodextrin nem édes, mert a szájban lévő sav nem bontja le glükóz molekulákra, így nem érezni az édességet.

Ez azért fontos, mert a szénhidrátok optimális kombinációja egy energiagélben glükózt és fruktózt tartalmaz. A fruktóz nagyon édes, ezért a maltodextrin segít abban, hogy az energiagél ne legyen túl édes.

Az Nrgy Unit Gel maltodextrint és fruktózt tartalmaz 1 : 0,8 optimális arányban.

Egy másik tényező a részecskekoncentráció, vagyis a részecskék száma egységnyi vízmennyiségre vetítve. A maltodextrin koncentrációja alacsonyabb, mint a glükózé. Ez alacsonyabb ozmolaritást vagy ozmolalitást jelent, ami potenciálisan pozitív hatással lehet a gyomor-bélrendszeri komfortérzetre.

A maltodextrin glükóz molekulából áll, de nem olyan édes az íze, mint a glükóznak. 

Az ásványi anyagok és a hidratálás

Az energia gélek ásványi anyagokat is tartalmaznak. Amikor az ásványi anyagok folyadékkal, például vérrel érintkeznek, elektromos töltést kapnak, és elektrolitokká válnak. Amikor tehát ásványi anyagokról vagy elektrolitokról beszélünk, egy és ugyanarról a dologról van szó.

Az elektrolitok gyakorlatilag a szervezet minden funkciójához elengedhetetlenek, ezért létfontosságú, hogy egyensúlyban tartsuk őket.

Amikor a hidratációról beszélünk, akkor a folyadék- és elektrolitbevitel kombinációjáról van szó. Ez utóbbi az, ami miatt a kizárólag víz fogyasztása, különösen több órás intenzív testmozgás során, nagyon problémás lehet, és olyan egészségügyi komplikációkhoz vezethet, mint a hiponatraemia. A hidratálásról itt olvashatsz többet.

Az állóképességi sportolók számára a folyadékpótlás kulcsfontosságú, mivel intenzív edzés során az izzadsággal folyadékot és elektrolitokat is veszítünk.

Az ásványi anyagok vagy elektrolitok aránya nagyon fontos. Az izzadsággal sok sót (nátrium-kloridot) veszítünk, de kevés más ásványi anyagot, például magnéziumot.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy egy energia gél csak a hidratálás felét, azaz az ásványi anyagok megfelelő arányú bevitelét tudja biztosítani. A folyadékbevitelről továbbra is gondoskodni kell, ezért intenzív edzés közben az energia géleket sportitallal vagy vízzel kell kombinálnia.

Az energia gél olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek az optimális hidratálás felét teszik ki. A másik része az elegendő folyadékbevitel sportital vagy víz formájában..

Magnézium az energia gélekben

A magnézium az egyik olyan összetevő, amely már régóta problémás mind az energia gélekben, mind más sport kiegészítőkben. Mítosz, hogy megakadályozza az izomgörcsöket, ezért sok gyártó eltúlozza a használatát, és ragaszkodik ahhoz a marketing megközelítéshez, hogy ez a termék előnye.

A magnézium nem akadályozza meg az izomgörcsöket sportolás közben. Ezt elegendő szénhidrátbevitellel előzhetjük meg

A magnézium rendkívül fontos ásványi anyag a szervezet számára, de nagyon kevés veszik el belőle az izzadsággal, ezért nincs értelme edzés közben nagy mennyiségben bevinni. Edzés közbeni fogyasztása akár problémákat is okozhat, mivel hashajtó hatású, és emésztési problémákhoz vezethet. A magnézium pótlását edzés után ajánljuk

A magas magnéziumszint emésztési problémákat okozhat.

Hogyan kell helyesen használni az energia gélt?

Először is, tisztában kell lennie azzal, hogy a táplálék-kiegészítő élelmiszer csak egy másik formában. Egyesek szeretik az élelmiszereket "valódi" élelmiszerekre és étrend-kiegészítőkre osztani, de tudományos szempontból mindkettő csak tápanyag bizonyos kombinációkban és arányokban

Az energiagél tehát nem más, mint egy koncentrált cukoradag, amelyet a szervezet gyors energiaként használhat fel.

Az energia géleket alapvetően az állóképességi sportokban használják a kívánt bevitelnek megfelelően. Mint említettük, az élsportolók esetében ez óránként 90-120 gramm szénhidrátot is jelenthet. Ez azt jelenti, hogy edzés közben óránként 2-4 energia gélt kell fogyasztani (az edzés intenzitásától és a gélben lévő szénhidrát mennyiségétől függően).

A legintenzívebb erőfeszítések során óránként legfeljebb 4 energiagélt kell fogyasztani. 

Mivel azonban a gél nem más, mint cukor, minden olyan helyzetben használhatod, ahol cukrot használnál

Az energia gél nem optimális edzés utáni táplálék, mivel nem tartalmaz fehérjét, de attól még használhatod az edzés utáni glikogénraktárak feltöltésére.A megfelelő edzés utáni regenerációról itt olvashatsz többet.

Még több értelme van az edzés megkezdése előtt használni, még akkor is, ha az intenzív, 2 óránál rövidebb edzésről van szó. Ha láttál már sportolót, aki még a verseny megkezdése előtt gélt szürcsölget, az pontosan azért van, hogy a szervezet számára azonnali külső energiaforrást biztosítson, hogy a saját glikogén raktárait minél tovább fenntartsa.

És hogy egy kicsit tréfásak legyünk, határozottan ellenezzük, hogy este a tévé előtt szürcsölgessük az energia géleket, bármilyen finomak is legyenek.

Az energia gélek megfelelő használata a glikogénraktárak fenntartására szolgál intenzív edzés során. A gélek ajánlott mennyisége az adott géltől, valamint az edzés hosszától és intenzitásától függ.

Finomak az energia gélek?

Sok sportoló attól tart, hogy az energia gélek rossz ízűek, égetnek, szomjúságot vagy emésztési zavarokat okoznak.

Az energia gélek ízével és hatásával kapcsolatban természetesen nincs általános válasz. Minden az egyes sportolótól és az egyes géltől függ.

Ha egy minőségi energia gélről beszélünk, mint például az Nrgy Unit Gel vagy a 4Energy Gel, amely természetes összetevőkön és gondosan összeállított összetevőkön alapul, akkor mindenképpen egy nagyon ízletes táplálékkiegészítő, amely helyes használat esetén nem okozhat kellemetlen érzéseket vagy emésztési problémákat.

Természetesen nem tudjuk garantálni, hogy egy adott gél pontosan megfelel az ízlésednek és elvárásaidnak, csak azt tanácsolhatjuk, hogy útmutatásaink alapján próbáld ki őket.

Az energia gélek alapvetően nagyon ízletes táplálékkiegészítők, de természetesen az ízek szubjektívek, így csak rajtad múlik, hogy melyik gél illik hozzád. 

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény
High 5 energy gel AQUA -  20 db Energia zselé
Eredeti ár12.000 Ft Akciós ár8.700 Ft
- 3.300 Ft
Nincs még vélemény

Az energia gél árthat nekem? 

A táplálék-kiegészítőkkel és/vagy a cukorral szembeni előítéleteknek megfelelően sokan azt gondolhatják, hogy az energia gélek károsak lehetnek.

Ha olyan energia gélről beszélünk, amely nem tartalmaz káros vagy mesterséges adalékanyagokat és édesítőszereket, illetve nem tartalmaz nem megfelelő arányban ásványi anyagokat, azaz különösen túl sok magnéziumot, akkor tudományos szempontból semmi sem indokolja, hogy helyes használat esetén ártalmas legyen.

Mint említettük, a szervezetnek energiára van szüksége intenzív testmozgás során. Ezt az energiát saját glikogén raktáraiból és külső szénhidrátokból, főként cukrokból nyeri. Az energia gél az egyik leghatékonyabb energiaforrás, amely segít a szervezetnek a lehető leghosszabb ideig fenntartani a saját glikogén raktárait.

Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy a szervezet, illetve az emésztőrendszer mennyire képes kezelni a magas szénhidrátbevitelt. Megfelelő felkészülés nélkül semmiképpen sem javasoljuk, hogy az élsportolók magas bevitelével kezdj, mivel nagy valószínűséggel emésztési problémákat fogsz tapasztalni.

Az energia gélek sem mindig ajánlottak, például ha akkor használod őket, amikor a szervezetednek nincs szüksége energiára. Ez egy táplálék-kiegészítő, amelyet úgy terveztek, hogy energiát biztosítson intenzív edzés közben vagy akkor, amikor energiára van szüksége. Határozottan nem ebéd utáni csemegének vagy tévé nézéshez nassnak fogyasztani.

Az energia gél nem árt, ha helyesen használod.  

Melyik energia gélt ajánljuk?

Sokféle energia gél van a piacon. Alkalmasságuk és hatékonyságuk több tényezőtől függ.

Először is fontos, hogy a szénhidrátok (glükóz és fruktóz) megfelelő kombinációját és arányát, valamint az ásványi anyagok megfelelő arányát tartalmazzák, amelyek elengedhetetlenek az optimális hidratáltsághoz.

Az élsportolóknak az Nduranz Nrgy Unit gélt ajánljuk, mivel 45 gramm szénhidrátot tartalmaz gélenként, ami kétszer annyi, mint általában. Ezenkívül optimális arányban tartalmaz szénhidrátokat (maltodextrin és fruktóz 1 : 0,8 arányban) és ásványi anyagokat, amelyek pótolják azokat az elektrolitokat, amelyeket az izzadsággal ténylegesen elveszítesz.

 

Az optimális energiagél, magas szénhidrátbevitelt igénylő sportolók számára.

A 4Energy energia gél szintén nagyon népszerű, és nagyon frissítő ízű, frissen préselt gyümölcsléből készült. Ez az energiagél különösen alkalmas olyan sportolók számára, akik nem törekednek a legmagasabb szénhidrátbevitelre, de mégis gyors és megbízható energiaforrásra van szükségük edzés közben.

A Nrgy Unit gélt a legintenzívebb edzésekhez, a 4Energy Energy gélt pedig a kevésbé intenzív edzésekhez ajánljuk.

Összefoglalás

Az Energy Gel a legpraktikusabb energiaforrás az állóképességi sportolók számára intenzív edzés közben.

Az energia gél fő összetevője a szénhidrát. Az optimális kombináció a glükóz (maltodextrin) és a fruktóz 1 : 0,8 arányban..

Az energiagélek ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek az optimális hidratálás kulcsfontosságú részét képezik. A magas magnéziumtartalmú energia géleket jobb elkerülni, mivel emésztési problémákat okozhatnak.

Az energia gélek helyes használata az edzés hosszától és intenzitásától függ, de fontos, hogy a szervezetet hozzászoktassuk a magas szénhidrátbevitelhez, mielőtt óránként 90 gramm vagy annál több szénhidrátot próbálnánk elfogyasztani.

A legintenzívebb edzésekhez ajánljuk az Nrgy Unit gélt, amely gélenként 45 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Kevésbé intenzív edzésekhez a 4Energy gélt ajánljuk, amelynek rendkívül frissítő íze van.

Ha állóképességi vagy møs sportot űzöl, és még nem ismered az energia géleket, mindenképpen ajánljuk, hogy próbáld ki ezt e rendkívül praktikus, hatékony és ízletes táplálékkiegészítőt.

További olvasnivaló:

A legjobb energia gélek sportolóknak

Energia gélek kerékpározáshoz

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény
High 5 energy gel AQUA -  20 db Energia zselé
Eredeti ár12.000 Ft Akciós ár8.700 Ft
- 3.300 Ft
Nincs még vélemény

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény