Interjú Borsos Benedekkel az SVS Pro Team versenyzőjével. Beszámoló az Országúti és a MTB Maraton Országos Bajnokságról

Először egy kicsit arról, hogy hogyan kezdtél el biciklizni? Hány éves korod óta sportolsz? Gondolom, hogy ott ahol laksz nem volt nehéz kapcsolatba kerülni a biciklizéssel. 

Alapvetőleg a kerékpározással nem volt  túl nehéz kapcsolatba kerülni,kint lakok az erdő szélén Hűvösvölgy fölött, Budapesten. Egészen kiskorom óta bandázás szinten ment a biciklizés. Aztán bátyám néha amatőr szinten elment egy egy versenyre és akkor mentem vele én is. Kiskoromban tollas labdáztam versenyszerűen de aztán egyre nagyobb teret nyert a kerékpározás míg végül teljesen átvette a főszerepet.

Azért az egy elég intenzív játék, teljesen más mint a bringa. 

Igen, igen. Azért nem azon a szinten csináltam, több korosztályos országos dobogóm is volt de a magyar tollaslabda nem a japán vagy dán szint. De jó volt abszolút, élveztem nagyon. Hát igen nagyon dinamikus. 

Évek óta nem volt tollasütő a kezemben kíváncsi lennék, hogy egy pályán most mire emlékeznék. Bár elég egyoldalú sport. Ha a jobb kezedben van az ütő akkor majdnem mindent a jobb lábaddal csinálsz. 

Ilyen szempontból a bringa jobb...

Abszolút

Legalább mindkét lábad dolgozik..

Igen mindkettő, és egyik karod sem… :)

Mondjuk montinál azért nem árt…

Emlékszem, hogy sok évvel ezelőtt találkoztunk bringán. Melyik csapatban kezdtél el bringázni? 

Csapatszinten először a Bringabanda nevű egyesületbe kerültem be mert a bátyám ott volt tag. Akkor ez egy nagy létszámú egyesület volt, közel 200 taggal. Mindig le tudtam menni pár emberrel versenyezni. Utána a Meditech-ben töltöttem el kis időt. Aztán Mesterbike, itt nagyon jó barátság alakult ki Varga Marcival és Zóka Zolival. Miután Zoliék megvették a Speedway-t és mondták hogy ha van kedvem  akkor menjek át velük. Ők nagyon sokat segítettek nekem, a barátság pedig máig tart. 

Utána kezdtem el beszélgetni Bogár Gáborral vagyis megkerestem,hogy szeretnék komolyabban foglalkozni ezzel a sporttal, és tudtam hogy ehhez mindenképpen szükséges egy profi csapat támogatása  Azt gondoltam, hogy nálunk lenne a legjobb helyem. Egy párszor elmentünk biciklizni és mondta hogy átgondolja. Végül 2016 végén megállapodtunk, hogy a 2017-es évet már közösen kezdjük!

Melyik verseny eredményedre vagy a legbüszkébb vagy ami kiemelten fontos volt számodra?

Külön nem emelnék ki egyet sem, de nagyon jól esett most a Maraton Országos Bajnokságon dobogóra állni. Nekem ez egy hazai környezet rengeteg  barátom és ismerősöm van jelen Nagykovácsiban, szóval ez így extrán jó volt. 

Néha nem is egy eredmény ami igazán jól esik, hanem amikor megforog a bicikli alattam és tényleg flow élménybe kerülök versenyzés közben. Ami aztán egy nemzetközi C-s versenyen nem mindig jelent akkora eredményt, de nagyon remélem, hogy ez nemsokára átfordul és az eredmény is ott lesz!

A sportnak az egyik lényege hogy jól érezd magad.

Most hogy az ob-ról beszéltünk, nagy harcban voltál a 2-3. helyért. Ez az egész verseny alatt így volt vagy csak a végén meccseltetek? 

20mp-nél nagyobb különbség sehol nem volt, végig láttuk egymást Blazsó Marcival. Igazából 1 óráig mind együtt mozogtunk, majd a Kutya-hegyre felfelé van egy meredekebb emelkedő ahol már az elején elkezdtük sergetni a tempót. Zsombor előre állt csak aztán Ő nem lassított a meredeken…  Én sem szerettem volna, de muszáj volt. Eltávolodott, és szépen lassan növelte előnyét így végére kialakult az a 3 perces előny, amivel Bajnoki címet szerzett. 

Marcival végig együtt mentünk. Néha picit elgurult, de lefelé mindig felgurultam rá. CrossKovácsi egy olyan pálya, amin sűrűn jönnek a szelektív emelkedők, nem lehet megpihenni. Ha az embert túlzottan megforgatja magában a kést akkor utána az 5-10 percen belül vissza fog köszönni, és lehet, hogy perceket fogsz összeszedni a következő emelkedőn. Ezért igyekeztem, amennyire lehetett a saját határaimon belül közlekedni. Nem belemenni felesleges lószokba. 

Hát a végén meg későn értem utol. Úgy alakult ki, hogy a Nagy-kopaszra 15-20 mp előnye volt. A lefelén ami egy tekerős rész, mondhatni síknak is. Mentem amit tudtam, de sajnos nem tudtam felzárkózni. Az utolsó lefelében már hiába értem utol, nagy tempó különbséggel, nem volt hely előzni. 

 

 

A Marci egy nagyon tapasztalt versenyző  tudja, hogy kell helyezkedni, hogy ne előzd meg.

A sportszerűség határain belül nem lehetett volna megelőzni.

Az országúti OB is hasonlóan intenzív volt. Mondanál róla pár szót? 

Izgalmas verseny volt. Kerek perec megmondta Gábor a hét közepén, hogy neki mindegy melyikünk, de olyan nem lehet, hogy kettőnk közül egy valaki sincs benne a nap szökésében. Igazából ez volt az egyetlen egy cél amivel oda álltunk egy ilyen sík kőrözésen. mi mint montisok. Én se vagyok egy sprinter, Zsombor az 57 kilójával főleg nem. Az elmúlt két évben kifejezetten keveset versenyeztem országúton. Lényeg a lényeg: szökés volt a cél. 

Elrajtoltunk és rögtön az elején meg is szakadt a sor. 15 fő elgurult én sajnos a  második csoportban maradtam. Hamar összezárt a mezőny és ahogy felértünk az akkori 15 fős szökésre, lendületből előre kerültem, de láttam hogy a jobb oldalon egy három fős csoportnak már van kb 150 méter előnye. Csak azt láttam, hogy Fejes Gabi van ott és még két Epronexes de azt, hogy kik azt nem láttam.

Tudtam hogy egy másodpercet sem lehet hezitálni. Ha a Zsombor nincsen benne akkor nekem kell mennem, ugrottam. Felértem rájuk és onnan elkezdtünk forogni négyen. Az eltávolodás egy elég fájdalmas 30/40 perc volt, de sikerült.  

Innen nem túl izgalmasan de annál nehezebben telt a következő 3,5 óra. Itt Ibrányban, ugye teljesen sík a  pálya, egy 14 km-es körön versenyeztünk. Egy kanyarban kellett a fékhez érni, úgyhogy a lábunk soha nem állt meg. Folyamatos tekerés a végéig, közel 300 watt de inkább fölötte végig. Talpalós volt.  

Ez neked montisként elég kemény. Mert ott ugye vannak fogjuk rá pihenő részek.  

Megállítod a lábadat legalább. Itt ez nem volt.  Azt hiszem két óráig 300 fölött volt az átlag watt,  úgyhogy kellett menni rendesen. Sajnos azért éreztem a rutintalanságomat országúton. Több energiát használtam el, mint a többiek. Nem tudtam úgy lekövetni a szökevény társaim mozgását. Szokatlan volt a pozíció is, ennyit alul fogva behúzva menni, de ezt is szokni kell meg egy jó élmény volt.

Ez egy nagyon jó edzés azért, a következő versenyen lehet, hogy előjön.

Ez meg a másik.  Elég nagy pofon volt a szervezetnek főleg ebben a melegben. Délután kettőkor rajtoltunk. 

Úgy kell elképzelni  hogy körönként adott fel Gábor egy 7,5 decis kulacsot. Nem egész 20 perc volt egy kör - ez minden körben elfogyott . Egy kulacs Izo Nrgy Unit Drink, egy kulacs viz váltotta egymást. A víz felét magamra locsoltam... 

 

Ez rengeteg folyadék...

Kellett is mert  amikor beértem mindenem fehér volt a sótól. Még nem éreztem ilyet soha versenyen, de 2,5 óra körül egyszer csak elkezdett fájni a hátam. Aztán rájöttem, hogy nem is a hátam fáj, hanem a vesém. Fél kulacs vizet gyorsan letoltam magamon és akkor elmúlt. Itt kezdtem igazából elfogyni. 3 óra körül már alig tudtam enni-inni. Éreztem, hogy innentől már nem tudok hozzá adni ahhoz, hogy ez a szökés még tovább elől maradjon 

Fontos megjegyzés: ahogy Bence példáján is látszik, nagyon fontos, hogy elegendő vizet fogyassz ha az Nrgy Unit Drink-et használod, különösen nagyon meleg időjárásban. A másik fontos dolog, hogy a meleg idő, a szokatlan trhelés és a magas intenzitás ellenére nem lépett fel izomgörcs)

Ha nem nagyon tudsz enni, akkor azért eléggé kifogysz. Ekkora intenzitás mellett, 300 watt fölött azért az érezhető. Ez egy nagyon jó teszt volt nekünk is.

 

 

Nduranz gélek és az Nrgy Unit Drink sokat segítettek. Odáig nagyon jól, energikusan tudtam mozogni meg szinten tudtam tartani a vércukorszintet meg mindent. Nem gondolom, hogy ezt máshogy tovább lehetett volna bírni.

Szerintem  tényleg nagyon meleg is volt Meg azért  nyugodtan mondhatjuk azt, hogy ez neked kicsit újfajta terhelés

Igen nekem ez egy idegen terep volt. Nem egész 44-es átlaggal mentünk, közel 160 km-t. Egy élmény volt.  

A frissítést gondolom meg szoktad tervezni.Tehát megvolt, hogy mit fogsz enni  verseny közben. Ezt mennyire sikerült megvalósítani?

Azt gondolom, hogy sikerült. Általában, még egy intenzívebb edzésre is ki szoktam számolni, hogy óránként hány gramm szénhidrátra van szükségem és figyelek rá, hogy az legyen is nálam. Meg persze ez fogyjon is el. Azt gondolom, hogy ez megtörtént. 

Körülbelül hány gramm szénhidrátra van szükséged óránként? 

Állóképességi edzésen amikor csak alacsony intenzitáson megyek, akkor is azért óránként 40-60 gramm. (1 nrgy unit)  Egy intenzív edzésen figyelek arra, hogy legyen meg 60-90 gramm/óra. (2 nrgy unit)  Ha meg tényleg hosszú és intenzív is, például 4-5 óra benne résztávokkal, akkor jöjjön ki 90-120 gramm óránként. Ilyenkor azért arra is figyelek, hogy ekkora mennyiségnél jóval több izotóniás italt és gélt használok, hogy ne kelljen annyit emészteni. Emellett nagyon szeretek magamnak rízs-cake-et csinálni. Edzésre mindig viszek magammal  egy adagot.

Az Nduranz és 4endurance termékekkel könnyebben meg tudod valósítani ezeket a terveket ?

Eddig nem volt lehetőségem rá, hogy edzés közben is géleket vagy ennyi izót használjak, ez nagyon nagy segítség. A High Energy gél ami ízre is nagyon finom, a gyomromnak is fekszik, nem volt még vele gond. A koffeines  néha egy kicsit megbolygat, de azért van benne 75 mg. Ezt ésszel kell kezelni, nem lehet egyszerre sokat enni belőle. Be kell időzíteni. 

 

Meleg időben a 4Energy gélt szoktam használni mivel vizesebb. Ugyanaz a mennyiség de kevesebb kalória. Amikor meg menni kell, a High Energy gél mindig ott van. 

Nagyon örülök, hogy sosincs emésztési problémám a gélek után. Sem edzést követően, sem másnap. 

Mit ajánlanál azoknak, akiknek még nincs nagy tapasztalatuk frissítés terén. Mire figyeljenek oda? 

Maraton szakágban a következőre érdemes figyelni: Nagyon sok amatőr belefut abba a hibába hogy elindulnak egy versenyen ami nekik várhatóan 4-5 óra lesz és rengeteget esznek aznap reggel vagy előtte este. Ezzel felborítják az emésztésüket, így nem  ideális állapotban állnak rajthoz. Inkább az előtte lévő 3-4 napban éredemes figyelni a szénhidrátdús étkezésre. Minden étkezésnél legyen meg a szénhidrát dominancia.

A másik nagy hiba amit sokan elkövetnek, hogy a verseny első egy vagy akár másfél órájában nem esznek. Nem érzik a szükségét. Ha olyan a verseny szituáció akár nálam már az első fél órában  előkerül egy rízs-cake. Nem azért eszik ilenkor az ember mert olyan tingli-tangli a tempó hanem mert tudom hogy erre az energiára nekem a verseny végén szükségem lesz. Tudom, hogy a végéig úgy kell eljutni, hogy ott dől el a verseny és odáig szinten kell tartanom az energiámat. 

A verseny elején inkább szilárd táplálékot szoktam bevinni. Az utolsó órában már nincs értelme egy szeletet megenni, mert mire az felszívódik jó esetben már az eredményhirdetés zajlik. Verseny végén (utolsó 1-2 óra) már a gélek és az izotóniás ital dominál. 

Fontos még, hogy senki se verseny próbáljon ki egy új terméket. Azzal edzésen kell megismerkedni, kitapasztalni. Ez főleg a gélekre igaz. 

Az is fontos, hogy hogyan tudod kibontani vagyis használni...

Így van! Én például egy futó kulacsot használok a gélekhez. 5-6 gélt bele tudok tölteni, így nem kell a kibontással vacakolni verseny közben. Plusz így a szemetet sem kell magammal vinni.

Ez mellett versenyen mindig azt szoktam csinálni, hogy amit megettem szeletet vagy gélt, annak a papírját nem rakom vissza hátra a zsebbe. Mindig előre szoktam begyűrni a hasamhoz a mez alá. Igy ha odaérek egy frissítő zónához, ott egyszerűen felemelem a mezt és kiszórom, mert ott tudom hogy össze fogják szedni. Így nem cipelem magammal a szemetet és amikor belenyúlok egy új gélért a zsebembe, akkor nem rántom ki még véletlenül sem az erdő közepén a szemetemet.  

Ez egy nagyon jó ötlet.  Meg versenyen hogyha esetleg egy picit ragadi is a mezed nem azzal fogysz foglalkozni. Le tudod mosni de azt hogy a biciklisek szemetelnek azt már jóval nehezebb. 

Ezt magam se mondhattam volna szebben….

Milyen rövid és hosszú távú célokat tűztél ki a sport terén?

Egyenlőre csak rövidtávra gondolok, július 18-án XCO Magyar Bajnokság Csömörön. Szeretnék dobogóra állni.

Most elég komoly edzéseid meg versenyeid voltak az országúti és a mtb maraton ob. Szerintem nem ír ki neked a Gábort ilyeneket hogy menjél  két és fél órát 350 watton.

Ilyet nem de mást igen... 

Nem először kellett bele vicsorogni a messzeségbe az elmúlt időszakban. Azt gondolom Gábor nem arról híres, hogy finoman kezeli a versenyzőit. Ezt nekünk versenyzőknek okosan kell kezelni. Figyelni kell a pihenésre, mert megvan a terhelés.

Mindkettő fontos és elengedhetetlen.

Szerintem nagyon bölcs a következő mondat: “Olyan nincs, hogy valaki túl edzi magát csak, hogy valaki alul piheni magát.”

Ha az ember sokat edz akkor táplálkozásnak helyén kell lennie, az alvásnak ott kell lennie. Ez a két alapvető dolog szerintem és a legfontosabbak. Ezek után jönnek az “apróságok” mint a masszázs meg az egyéb kiegészítő dolgok. De azt gondolom hogy az egészséges táplálkozás és az alvás abszolút a két legfontosabb dolog a regenerálódásban.  

Követsz valamilyen diétát vagy népszerü táplákozási irányzatot? 

Alapvetően annak vagyok a híve hogy mindent kell enni de mértékkel. Mindezek mellett közel két éve alig vagy csak ritkán eszek húst. Halat, tojást, túrót rengeteget eszek. Ez nem volt teljesen tudatos döntés, inkább csak megfigyeltem, hogy ritkán nyúlok magamtól húsok felé. Azért amikor a nagyszüleimnél vagyok egy házi csirke vagy ilyesmi van az asztalon akkor szoktam enni, mert jólesik. Nem ijedek meg tőle, de boltból nem feltétlenül vennék húst árut. A környezettudatosság is benne van, valamint mindannyian tudjuk hogy a húsipar mekkora antibiotikum felhasználó és ez mire képes a szervezetben. Nem hívogat. 

Még a tervekről egy kicsit. Gondolom szeretnél oda eljutni hogy Világkupán tudjál versenyezni.

Abszolút nagy álom egy világkupa, és ott értékelhetően versenyezni. Régóta nagy álmom az hogy egy nagy olasz/osztrák/svájci maratonon ott legyek és értékelhetően versenyezzek. Remélem hogy erre 1-2 éven belül lehetőség nyílik.

Van olyan verseny ami különleges számodra és nagyon szeretnél rajta részt venni?

Igen az egyik a Cape Epic a másik a BC Bike Race. Az egyik Dél-Afrika a másik Britsh Columbia. Európában pedig számos neves maraton van, ami hívogat. Például Dolomiti Superbike, de még hosszú a lista. 

A külföldi versenyekkel kapcsolatban. Azért egy világkupa pályán szoktak lenni elég durva lefelék szoktatok erre külön edzéssl készülni. Gondolok arra hogy profiknál előfordul hogy enduro vagy DH edzéseket tesznek az edzés programba. Van erre lehetőségetek?

Egyelőre nem volt ilyenre lehetőség de nagyon örülnék neki. Azért az is benne van hogy itt a közelben egy ilyen Stevens Fully-val ami elöl-hátul 120-at mozog a legtöbb helyet ki lehet mozogni. Szerencsére itthon is egyre nagyobb társaság épít trail-eket, most már Nagykovácsiban hivatalos xco pálya is működik, amit folyamatosan fejlesztenek. Tele van döntött kanyarokkal, ugratókkal. Van hol edzeni. 

Köszönöm az idődet Hajrá a hétvégi versenyen remélem sikerül amit szeretnél.

Szeretnéd kipróbálni a termékeket amiket Benedek is használ? Regen. Nrgy Unit Drink, Nduranz Nrgy Gel, 4Energy Gel, 4Energy Turbo Gel, Nduranz Fusion 

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár17.500 Ft
- 5.201 Ft
2 vélemény