A Zwift edzés előnyei és hátrányai

A szabadban kerékpározni nagyszerű dolog, ez az oka annak, hogy az emberek beleszeretnek ebbe a sportba, De amikor egyre hűvösebb az idő és a napok is egyre rövidebbek, már ritkábban van rá lehetőségünk.

Az utóbbi években azonban már nincs téli pihenő időszak, mivel a görgős kerékpáros alkalmazások elterjedésével sosincs holtszezon. Az görgők jobbá és megfizethetőbbé váltak, a különböző virtuális kerékpáros alkalmazások szolgáltatói pedig sokkal érdekesebbé tették a görgőzés élményét.

A virtuális platformok növekvő népszerűségével viták kezdődtek arról, hogy a virtuális kerékpározás valóban kerékpározás-e, vagy csak annak a gyenge utánzata.

Vessünk egy pillantást a Zwift edzés előnyeire és hátrányaira.

Nem számít, hogy kint vagy bent edzel, a testednek mindenképpen szüksége van az erőfeszítésnek megfelelő táplálkozásra. Használd ki kedvezményes ajánlatainkat, és szerezd be a legjobb amatőrök és profik által használt táplálékkiegészítőket.

Előnyök

Zwift prednosti

 1. Nem számít a hideg és a rossz időjárás

Úgy gondoljuk, hogy senki nem szeret zuhogó esőben vagy extrém hidegben tekerni.

A görgős edzés megoldja az időjárási gondokat. Ha a nem is olyan távoli múltban a rossz időjárás miatt volt értelme lemondani egy edzést, a virtuális kerékpározás megoldja ezt a problémát, mert Watopia-ban (a virtuális Zwift-világban) mindig napos az idő.

 1. Időhatékony edzés

A szimulátoron történő edzés sokkal időhatékonyabb. Ha kerékpározni indulsz, eltart egy darabig, amíg a városból egy olyan útra érsz, ahol nem állít meg két percenként egy közlekedési lámpa.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy kis forgalmó utak közelében laksz, akkor az edzés egy kicsit időhatékonyabb lehet, de még mindig nem annyira. A görgő ugyanis teljes kontrollt biztosít az edzésed felett, ami a szabadban nem lehetséges. Odakint nagyobb távolságot kell megtenned ahhoz, hogy ugyanolyan hatékony edzést végezz, ami hosszabb edzés jelent.

VA hosszabb edzés jól hangzik, de tény, hogy nem mindig van korlátlanul időd. Így míg bizonyos edzésekről időhiány miatt esetleg le kell mondanod, egy edzőgörgőn akár egy óra alatt is nagyon hatékony edzést végezhetsz.

 

 1. Egyszerűbb edzés 

A természetben rendkívül nehéz ellenőrizni az edzést befolyásoló összes tényezőt. Az út lejtése folyamatosan változik, fój a szél, az út nedves és csúszós lehet, a levegő sűrűsége pedig változik.

Mindezek a tényezők kiküszöbölhetők a Zwift platformon történő edzés során. A virtuális világ lehetővé teszi, hogy újra és újra ugyanolyan, szinte laboratóriumi körülmények között eddzünk. Előre kiválaszthatod az út lejtését, vagy az ERG funkcióval teljesen ki is veheted az edzésből .

A görgőn végzett edzés hatékonysága teljes mértékben tőled, a motivációdtól és attól függ, hogy érzed magad. Semmilyen más tényező nem állhat a csúcsformába kerülés útjába.

 

Ne felejtsd el, hogy görgőzés közben is nagyon fontos a folyadékpótlás . A Nrgy Unit Drink ezt hibátlanul megoldja és az enegiát is pótolja.

 1. A görgőn sem kell egyedül tekerned

A képernyő előtti kerékpározás elég unalmas lehet. Elismerjük, hogy ez számunkra is gondot okoz. Ezekben a pillanatokban használhatod a “Talk to other Zwifters” funkciót ami a Zwift platform másik előnye,.

A Zwift szerint, már 4 millió sportoló regisztrált a platformján, ami azt jelenti, hogy szinte bármikor kapcsolatba léphetsz más kerékpárosokkal.  A nagy társaság a túrák alatt jó motiváció az edzés meghosszabbítására.

A csoportban való bringázás nem csak azt teszi lehetővé, hogy könnyebben tartsd a tempót, . Lehetővé teszi azt is, hogy a platform más felhasználóival, akivel ugyanazt az edzést választottátok, csevegj. A görgőzés olyan társadalmi eseménnyé válik, amely változatosabbá teszi a görgős kerékpározást.

 

 1. Összemérheted magad a többi Zwift-en edzővel a világ minden tájáról 

A virtuális kerékpározás világa a platformon zajló számos szervezett eseménynek köszönhetően szintén népszerűvé vált. Csatlakozhatsz egy csoportos kerékpározáshoz vagy egy versenyhez, és gyakorlatilag bármikor tesztelheted a formádat, a világ minden tájáról érkező kerékpárosokkal szemben.

 

Izotóniás ital Nrgy Unit Drink - 1500 gIzotóniás ital Nrgy Unit Drink - 1500 g
4Energy Bar energia szelet - 4Endurance - 10 x 45 g4Energy Bar energia szelet - 4Endurance - 10 x 45 g
Eredeti ár5.690 Ft Akciós ár4.500 Ft
- 1.190 Ft
1 vélemény

 

Hátrányai

Zwift slabosti

 1. A természet hiánya

Bár a Zwift platform alkotói igyekeznek a lehető legérdekesebbé tenni a virtuális világot, az sosem lesz képes helyettesíteni a természetet. A kerékpározás varázsa éppen abban rejlik, hogy kimegyünk a természetbe, élvezzük a csodálatos kilátást, a friss levegőt és felfedezünk ismeretlen tájakat.

A Zwift világa ezt egyértelműen nem tudja nyújtani. Éppen ezért a platform nyári napokon szinte üres, mivel a kerékpárosok inkább a természetbe mennek. De amikor barátságtalanná és kíméletlenné válik az idő, a Zwift virtuális természete jobb alternatíva, mint a téli szünet.

   

  1. Nehezebbek az edzések

  A Zwift-en való edzés sok szempontból különbözik a kinti kerékpározástól. Az egyik fő különbség a  nehézsége, mivel a szimulátoron a kilométerek sokkal megterhelőbbek, mint a szabadban.

  Talán hallottad már, hogy minden menet, és különösen egy verseny a Zwiften olyan, mint egy stopperóra. Ez igaz. A szélárnyékban való tekerés hatása kisebb, és a lejtőkön nem tudsz csak úgy legurulni. Ennek eredményeképpen a verseny során gyakorlatilag folyamatosan tekerned kell, ami megnehezíti az  energiatakarékosságot.

  Pótold az energiát edzés közben a 4Energy energia gélekkel vagy az Nrgy Unit Drink-kel.

   

  1. Monotónia

  Kevesen bírják ki olyan sokáig a görgőn, mint a szabadban a kerékpáron. Tény, hogy a görgős edzés sokkal egyangúbb,  de sokkal nehezebb is.

  A kerékpárosok úgy próbálják megtörni a görgőn való tekerés monotonitását, hogy a Zwift-en szocializálódnak és beszélgetnek más kerékpárosokkal, valamint olyan versenyekhez csatlakoznak, amelyek konkrét célt tűznek ki a tekerésekhez. Azt is megakadályozza, hogy leszállj a kerékpárról, mert azzal feladod a versenyt. Így a természetben való lovaglás állapotát tükrözi, ahol mindig a el kell tekerni a célig, még akkor is, ha már nincs  motivációd.

  .

  1. A test túlhevülése

  Izzadással rendkívül jól tudjuk hűteni magunkat, de ehhez a körülöttünk lévő levegőnek száraznak kell lennie, mert csak így tud elpárologni az izzadság a testfelszínről, és csak így tudja hűvösen tartani a testet. A természetben a szél felelős azért, hogy a körülöttünk lévő levegő száraz maradjon, de sajnos a szobában erre nem számíthatunk .

  A testünk sokkal jobban túlmelegszik a görgőn, mint a szabadban. Ennek következtében elengedhetetlen egy törölköző és mindenekelőtt egy ventilátor használata, hogy legalább egy kicsit "felkavarja" a körülöttünk lévő levegőt, és az izzadság elpárologhasson.  Azonban számíthatsz arra, hogy többet fogsz izzadni, mint a természetben, ami azt jelenti, hogy még jobban oda kell figyelned a folyadék- és elektrolit bevitelre.

  .

  Az izzadással alapvető ásványi anyagokat veszítünk. Pótold Zero Drink pezsgőtablettákkal.

  1. A kerékpáros technika gyakorlásának hiánya

  A kerékpár irányítása olyan alapvető dolog, amelyet kerékpárosként a lehető legjobban el kell sajátítanod. Ez különösen fontos az olyan versenyeken, ahol bolyban tekersz, de segít elkerülni a baleseteket a szabadidős túrákon is. Az időben történő fékezést, a lejtőzés és a forgalomban való közlekedést csak a szabadban lehet megtanulni..

  A kizárólag görgőn történő edzés tehát lehetővé teszi, hogy a kondíciódat rendkívül magas szintre emeld, de mindig hiányozni fog a kerékpár és az út érzése. Ezeket csak szabadtéri edzések során lehet megszerezni.

  Nem számít, hogy kint vagy bent edzel, a testednek mindkét esetben szüksége van táplálékra. Használd ki akciós ajánlatainkat, és szerezd be a legjobb amatőrök és profik által használt táplálékkiegészítőkkel.

   

  További olvasnivaló:

   

  Izotóniás ital Nrgy Unit Drink - 1500 gIzotóniás ital Nrgy Unit Drink - 1500 g
  4Energy Bar energia szelet - 4Endurance - 10 x 45 g4Energy Bar energia szelet - 4Endurance - 10 x 45 g
  Eredeti ár5.690 Ft Akciós ár4.500 Ft
  - 1.190 Ft
  1 vélemény

  ird meg a véleményed

  Legnépszerübb termékek

  4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
  Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
  - 5.140 Ft
  2 vélemény
  30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
  Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár15.400 Ft
  - 7.301 Ft
  3 vélemény