A koffein hatása a sportteljesítményre

A koffein a legtöbbet kutatott étrend-kiegészítő a piacon. Számos bizonyíték áll rendelkezésre a sportteljesítményre gyakorolt ​​pozitív hatásáról.

A legújabb kutatások és személyes tapasztalatok alapján az Nduranz kidolgozott egy koffeinbeviteli protokollt, amely lefekteti a sportolók koffein fogyasztásának alapelveit. Ha a lehető leghatásosabban  szeretnéd használni a  koffeint , nézd meg a protokollt a weboldalukon..

Bár a koffeinnek a sportteljesítményre gyakorolt ​​pozitív hatása kézzelfogható, vannak potenciális buktatói is, ezért figyelembe kell venni néhány fontos tényezőt, mielőtt úgy döntesz, hogy a koffeint beépíted a tervbe.

A kutatások azt mutatják, hogy a koffein pozitív hatással van a sportteljesítményre.

Mi a koffein és miért használják a sportban?

A koffein a központi idegrendszer stimulánsa vagyis pszichoaktív anyag. Világszerte széles körben használják, mivel folyamatosan képes javítani a kognitív képességeket és fenntartani az éberséget..

A koffein ergogén szer is. Ez azt jelenti, hogy javítja az energiahatékonyságot, és így mind fizikailag mind szellemileg pozitívan hat.

A sportteljesítményt javító képessége miatt, valamint azért, mert nem szerepel a tiltott szerek listáján (egy bizonyos határ alatt), széles körben használják-kiegészítőként.

Koffeines energiagél állóképességi sportolóknak

A koffeines Energy Gel 4Energy Turbo egy gyors energiaforrás , amely gélenként 75 mg koffeint tartalmaz.

Az állóképességi sportolók edzés közben általában energia gél formájában fogyasztják a koffeint.

A koffein előnyt biztosít az állóképességi sportolóknak

Ezért ajánlott a koffein fogyasztása

A válasz arra a kérdésre, hogy miért fogyassz koffeint, viszonylag egyszerű – a sportteljesítményed és az eredményeid javítása érdekében.

Hiszünk abban, hogy a koffein valóban javíthatja a sportteljesítményt?

Igen!

A kutatások azonban azt is mutatják, hogy a koffein fokozhatja a bevitt szénhidrátok oxidációját is.

Prolific pre workoutpre workout prolific

Azonban ne várj csodás eredményeket pusztán nagy mennyiségű kávé elfogyasztásától.

Megfelelő szénhidrát-ellátottság esetén a koffein segíthet elérni az extra egy százalékot. Lehetséges azonban, hogy ez pont az, amire szükséged van, hogy javítsd a watt testsúlykilogrammonkénti értéket, és megnyerd  a versenyt (vagy megdönts egy korábbi rekordot)). 

Vannak más okok is, amelyek miatt a koffein ajánlott, például a zsírok fokozott oxidációja és az anyagcsere javulása, de véleményünk szerint erre még nincs elég bizonyíték..

Azt tanácsoljuk, hogy használj koffeint, így bár mérsékelten de  javíthatod a  sportteljesítményed.

Mikor érdemes koffeint használni?

Ha úgy döntesz, hogy táplálékkiegészítőként használod a koffeint, akkor azt is tudnod kell, hogy mikor használd.

Meglepő módon nincs sok kutatás arról, hogy a koffein milyen hatással van a rendszeres fogyasztókra, összehasonlítva azokkal a sportolókkal, akik csak alkalmanként fogyasztanak koffeint. Néhány bizonyíték és személyes tapasztalat alapján azt mondhatjuk, hogy egy rendszeres felhasználónak egy kicsivel több koffeint kell fogyasztania a verseny előtti a betöltési fázisban (lásd a következő részt)..

Nem árt azonban leszögezni, hogy a koffeint nem szabad túlzásba vinni. A koffein egy nagyszerű étrend-kiegészítő, amely segíthet, amikor a legjobbat szeretnéd kihozni magadból, de az edzéseken való rendszeres használatát nem ajánljuk.

4 Endurance Fusion
4Endurance Fusion Kiváló eszköz a súlycsökkentéshez és a VO2 max növeléséhez

 

Miért csak versenyeken használjunk koffeint?

Ha koffeint használsz az edzéseid során is, fenn áll a veszély, hogy túlzásba viszed , ami lelassítja a regenerációt, és rontja a hosszú távú sportteljesítményt. Ráadásul hozzászoksz a nagy adagokhoz. Bölcsebbnek találjuk, ha a koffein hatékonyságát meghagyod a versenyzésre.

Mivel a koffeinnek mellékhatásai is vannak, ezért a mértékletesség minden esetben javasolta. 

PJavasoljuk, hogy a koffeint csak fontos alkalmakra.használd táplálék kiegészítőként.

A koffein használata – töltési fázis

A koffein használatának gyors áttekintését lásd az Nduranz koffeinbeviteli protokolljában.

A vélemények megoszlanak, de szerintünk és a kutatások is azt mutatják, hogy még az edzés megkezdése előtt érdemes a koffeint a szervezetbe juttatni.

A koffein felszívódása 15-30 percet vesz igénybe, ezért azt javasoljuk, hogy ezen időkereten belül kezd el a verseny előtti koffeinfeltöltési fázist..

koffein kapszula
100 mg koffein tablettánként. A legjobb megoldás verseny elötti feltültéshez..
.

A mennyiség tekintetében a kutatások viszonylag egyértelműen azt mutatják, hogy a koffein 3 milligramm/testtömeg-kilogrammnál nagyobb dózisban pozitív hatással van a sportteljesítményre, míg a rendszeres fogyasztóknak és az élsportolóknak ennél is többre lehet szükségük, akár 6 milligramm testtömeg-kilogrammonként.

Egy átlagos, 65 kilogramm testtömegű állóképességi sportolónak tehát 200-400 milligramm koffeint kell elfogyasztania a verseny előtti feltöltési fázisban..

A verseny előtt 15-30 perccel testtömeg-kilogrammonként 3 mg vagy több koffein fogyasztása javasolt.

A koffein használata - verseny közben

Nem tudod egyszerre bevinni az összes koffeint, amire egy hosszú verseny alatt szükséged van, mert a koncentrációja a vérben gyorsan csökken,

Ezért fontos, hogy verseny közben is fogyassz koffeint, hogy fenntartsd a vér koffein szintjét.

Ez mire emlékeztet?

Úgy van. Ez nagyon hasonlít a glikogén dinamikájához. Ha pedig koffeint tartalmazó energia géleket fogyasztasz, egyszerre két legyet üthetsz egy csapásra, és fenntarthatod a glikogén és a koffein szintjét is

A koffein ajánlott adagja edzés közben egy milligramm koffein testtömeg-kilogrammonként.

How Caffeine Intake Affects Athletic Performance

 

A fenti grafikon azt mutatja, hogy változik a koffein szint egy 65kg-os sportolónál 6 , aki testsúlykilogrammonként három (vastag zöld és vékony kék) vagy négy (vékony zöld és vastag vörös) milligrammot fogyaszt. A vékony kék és a vékony zöld vonal egy adagot jelent az edzés megkezdése előtt, a vastag zöld és a vastag piros vonal pedig óránként 65 milligrammot Pótlás nélkül a koffein szint gyorsan csökkenni kezd, és hamarosan a szervezet koffein koncentrációja túl alacsony ahhoz, hogy pozitív hatást fejtsen ki. Ha azonban óránként 65 milligramm koffeint fogyasztasz, a koffeinkoncentráció a cselekvési küszöb felett marad.

Verseny közben a kofein ajánlott adagja 1 mg/testtömegkilogramm/órá.

A koffein mellékhatásai

A koffeinnek számos pozitív hatása van a sportteljesítményre, de vannak olyan egyéb hatásai is, amelyekre érdemes odafigyelni.

A koffein növelheti a pulzusszámot, ami ronthatja egyes sportolók teljesítményét,  túladagolása pedig egészségi kockázatot jelenthet, különösen hosszú távon.

A koffein növelheti a szorongás érzését is, ami szintén ronthatja a sportteljesítményt és károsan befolyásolhatja az általános közérzetet.

Ha egy több napos versenyen veszel részt, túlzásba viheted a koffeint, ami negatívan hat a regenerálódásodra és a verseny következő szakaszaiban a teljesítményedre, vagyis a végeredményedre.

Ne felejtsd  el azt se, hogy a koffein felezési ideje 3-5 óra, ami azt jelenti, hogy ha túl későn fogyasztod a nap folyamán, rossz hatással lehet az alvási ciklusára, ami viszont rossz hatással van. az egészségére és a sportteljesítményre.

 

Ha a koffeint táplálékkiegészítőként használod, figyelj a mellékhatásaira.

Nrgy Unit gél koffeinnel

A kutatások azt mutatják, hogy a koffein és a szénhidrát jól kiegészítik egymást, mivel a koffein fokozza a szénhidrátok exogén oxidációját, ami egyszerű szavakkal azt jelenti, hogy a szénhidrátok fogyasztása nagyobb hatást fejt ki..

Mivel mind a koffein, mind a glikogén szintje gyorsan csökkenni kezd az edzés megkezdése után, fontos, hogy mennyiségüket a lehető legnagyobb mértékben fenntartsuk a vérben.

Az állóképességi sportolóknak testtömeg-kilogrammonként óránként 1 milligramm koffeint és 90 gramm szénhidrátot kell fogyasztaniuk, hogy fenntartsák vérük koffein- és glikogén szintjét..

Óránként egy Nrgy Unit Gel és egy Nrgy Unit Gel koffeint tartalmazó gél elfogyasztásával az állóképességi sportolók fenntarthatják a szükséges koffein- és glikogénkoncentrációt a vérben, így megőrizhetik az egyenletes atlétikai állóképességet és folyamatosan kiváló eredményeket érhetnek el.

Energy Gel koffeinnel - How a koffein hgy befolyásolja a teljesítményt

Energia gél koffeinnel – Hogyan befolyásolja a koffein bevitel a sportteljesítményt. Az Nrgy Unit koffeines gél adagonkéntt 65 mg koffeint és 45 g szénhidrátot tartalmaz optimális 1:0,8 glükóz-fruktóz arányban.

el.

Preberi več:

Sporttáplálkozás edzés közben és után - Meet Nduranz

Melyek a legjobb energia gélek sportolóknak?

Prolific pre workoutpre workout prolific

ird meg a véleményed

Legnépszerübb termékek

4Energy Gel - 24x 60ml Energia gélenergy gels orange
Eredeti ár17.040 Ft Akciós ár11.900 Ft
- 5.140 Ft
2 vélemény
30x SiS GO Isotonic Gel 60g Energia gél30x sis isotonic gel
Eredeti ár22.701 Ft Akciós ár15.400 Ft
- 7.301 Ft
3 vélemény